Turecko a Sýrii zasáhlo ničivé zemětřesení. Zemřelo přes 1 900 lidí

Turecko a Sýrii zasáhlo ničivé zemětřesení. Zemřelo přes 1 900 lidí
Fotografie: unsplash.com
  • Turecko a Sýrii zasáhlo nad ránem zemětřesení o síle 7,8 stupně a další následovalo před polednem
  • Jedná se o největší zemětřesení od roku 1939
  • Počty obětí a zraněných stále stoupají

V dnešních ranních hodinách zasáhlo Turecko a Sýrii zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály. Podle nejnovějších informací zahraničních deníků nepřežilo nejméně 1 900 lidí. Tisíce dalších lidí jsou zraněny. Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana se jedná o největší zemětřesení od roku 1939. Záchranáři stále pátrají po dalších obětech a zraněných. Světoví lídři, včetně prezidenta Miloše Zemana, Turecku i Sýrii vyjadřují soustrast a posílají na pomoc své záchranné složky.

Pouze v Turecku záchranáři zatím našli 1 014 obětí a necelých 5 400 zraněných. V Sýrii bylo zatím nalezeno 600 mrtvých a 1 500 zraněných. Počty zraněných a obětí se mohou nadále zvyšovat. Americká geologická služba USGS uvedla, že otřesy o síle 7,8 stupně, které byly cítit až v Káhiře, byly zaznamenány 33 kilometrů od města Gaziantep s ohniskem v hloubce 18 kilometrů. Poté oblast zasáhly další desítky otřesů. Jihovýchod Turecka zasáhlo další zemětřesení před polednem. To mělo sílu 7,5 stupně Richterovy škály.


Turecké úřady informovaly o zasažených oblastech, kde bylo zničeno 1 710 budov. V zasažených oblastech nyní převládají nízké teploty s deštěm a sněžením, které záchranářům komplikují jejich práci. „Doufáme, že se z této katastrofy společně dostaneme co nejdříve a s co nejmenšími ztrátami,“ uvedl turecký prezident pro bbc.com.

Pomoc do zasažených oblastí pošlou Spojené státy, EU, Izrael, Ukrajina nebo také Rusko. „Doufáme v brzké uzdravení všech zraněných a jsme připraveni poskytnout pomoc potřebnou k překonání dopadů této přírodní katastrofy,“ vzkázal ruský prezident Vladimir Putin syrskému prezidentovi Bašáru al-Asadovi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze