Vědci poprvé zachytili ve volné přírodě novorozeného žraloka bílého

Vědci poprvé zachytili ve volné přírodě novorozeného žraloka bílého
Fotografie: unsplash.com
  • Natočit se jej podařilo minulý rok v červenci asi 400 metrů od pobřeží Carpinteria v Kalifornii
  • Že jde o novorozené mládě usoudili podle bílé barvy, jeho velikosti i zaoblení ploutví
  • Vědci jej natočili ve chvíli, kdy z těla shazoval embryonální vrstvu

Žralok bílý je obávaným vodním predátorem. Ačkoliv se jedná o parybu, o kterou se vědci zajímají již dlouhá desetiletí, o jejich raném životě a reprodukci nemají příliš informací. Nyní však vědci Carlos Gauna a Phillip Sternes zveřejnili novou studii, ve které ukázali snímky čerstvě narozeného žraloka bílého, který se ještě zbavoval své embryonální vrstvy. Žraloka asi 1,5 metru dlouhého zachytili díky dronu 9. července 2023 asi 400 metrů od pobřeží Carpinteria v Kalifornii.

Vědce žralok zaujal z důvodu jeho velmi světlého zbarvení. Ačkoliv se jedná o žraloka bílého, jeho barva je na horní straně šedá – tento žralok byl ale celý bílý. Podrobnějším zkoumáním videa se následně zjistilo, že žralok měl na sobě bílý film, kterého se při plavání zbavoval. „Snímky jsme zvětšili, zpomalili jsme je a zjistili jsme, že bílá vrstva se z těla ztrácela, když plaval. Věřím, že to byl novorozený bílý žralok, který shodil svou embryonální vrstvu,“ uvedl Sternes.

Žraločí samice rodí svá mláďata živá. V děloze se živí neoplozenými vajíčky, čímž získávají potřebné bílkoviny. Kromě toho matky vytváří v děloze něco jako mateřské mléko, čímž mláďata také vyživují. „Vzhledem k tomu, že bílí žraloci produkují děložní mléko, je v rámci možností, že buď tato tekutina, nebo jiná tekutina, mohla ulpět na žralokovi těsně před narozením,“ uvedli podle CNN autoři studie. Pokud by tedy tento předpoklad byl správný, bylo by to poprvé, co se podařilo natočit ve volné přírodě zrovna narozeného bílého žraloka.


Místo, kde bílí žraloci rodí, je jedním ze svatých grálů žraločí vědy. Nikdo nikdy nedokázal určit, kde se narodili, ani nikdo neviděl živé novorozené žraločí mládě,“ uvedl Gauna. Vědci sice nevyloučili, že by se mohlo jedna i například o kožní poruchu, přesto ale věří, že skutečně pozorovali novorozeného žraloka bílého. Skutečnost také podporuje i tvar těla, velikost žraloka i zaoblení ploutví. Vědci tak budou nyní místo sledovat, jelikož předpokládají, že se jedná o oblast, kde žraloci rodí pravidelně a mohli by tak tuto studii následně potvrdit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze