Uchuu je největší simulace vesmíru od japonských vědců

Uchuu je největší simulace vesmíru od japonských vědců
Fotografie: Center for Computational Astrophysic
  • Strana krychle, v níž simulace běží, má skoro 10 miliard světelných let
  • Celý projekt zabírá 3 PB dat

Japonští vědci si dali za úkol opravdu ambiciózní projekt: vzít co možná nejvíce dostupných dat o vesmíru a vytvořit z nich simulaci, a to hned ve čtyřech rozměrech. Krom současného stavu tak můžete i virtuálně putovat do minulosti a sledovat vývoj.

Výsledkem jejich snažení je Uchuu (宇宙), což je japonský výraz pro vesmír. Základní parametry jsou jen těžko představitelné. Pokud bychom si virtuální prostor představili jako krychli, pak by její strana měla 9,63 miliard světelných let na délku. To jsou zhruba tři čtvrtiny cesty od Země k nejvzdálenějším galaxiím. Obsahem kostky je 2,1 trilionu částic, ale ani při největším přiblížení nejsou vidět jednotlivé hvězdy nebo planety. Namísto toho je možné „cestovat v čase“, a to až o 13,8 miliard let zpátky, kdy došlo k velkému třesku.

Uchuu
Superpočítač použitý k tvorbě simulace.

Vytvoření něčeho takového si žádalo opravdový výpočetní výkon. Jak informuje Center for Computational Astrophysic, na projektu pracoval superpočítač s 40 200 procesory, který vygeneroval 3 petabajty dat. Pokud si takové číslo nedokážete představit, je to zhruba miliarda 12Mpx fotografií.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze