Modul SLIM poslal na Zemi po přežití lunární noci nové snímky

Modul SLIM poslal na Zemi po přežití lunární noci nové snímky
Fotografie: JAXA/Takara Tomy/Sony Group Corporation/Doshisha University
  • Lander přežil teploty dosahující -130 °C a více jak 100 °C
  • Na Zemi poslal nové snímky z místa přistání
  • Modul je převrácený na boku a solární panely jsou natočeny na západ

Japonská kosmická agentura (JAXA) přistála na Měsíci už 19. ledna a modul SLIM byl předurčen k tomu, aby fungoval přibližně 14 pozemských dní, tedy jeden lunární den. Jakmile totiž nastane na Měsíci noc, teploty klesnou až k -130 °C. Přístroje modulu k tomu však nebyly přizpůsobeny, a tak se očekávalo, že mrazivé počasí SLIM nepřežije. 26. února ale modul zaslal na Zemi informaci, že je funkční.

Pozemní tým však komunikaci přerušil, jelikož hrozilo přehřátí přístrojů. V tu chvíli bylo totiž lunární poledne a teplota v místě přistání přesahovala 100 °C, jak uvedla JAXA na sociální síti X. Jakmile se ochladilo, lunární modul zaslal na Zemi snímky povrchu Měsíce, čímž opět zahájil vědeckou misi. Ta byla po přistání značně omezena, jelikož se modul nedobíjel a musel být vypnut. Solární panely zachytily sluneční paprsky až o deset dní později, a to se již blížila lunární noc, tedy dohromady SLIM fungoval jen několik dní.

SLIM se nachází na okraji kráteru Shioli. Toto místo bylo vybráno jako nejvhodnější pro demonstraci toho, že je schopný přistát s přesností na 100 metrů. Tento cíl splnil, ačkoliv se modul podle space.com při přistání převrhl kvůli potížím s motorem a z toho důvodu jsou solární panely natočeny na západ. S sebou nesl i dva malé rovery, které dříve zaslaly snímek samotného modulu, k těm se ale agentura nijak nevyjádřila a dá se tak předpokládat, že jejich mise byla ukončena.


Na Měsíci se aktuálně nachází ještě jeden aktivní modul, a to Odysseus od soukromé společnosti Intuitive Machines. Modul přistál 23. února v oblasti měsíčního jižního pólu a při přistání jej taktéž doprovázely problémy. Podobně jako SLIM je obrácený na boku, jelikož při přistávání zavadil jednou ze svých šesti nohou o povrch Měsíce. Odysseus má ale správně natočené solární panely a plně se nabíjí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze