Japonský lander SLIM je na Měsíci. Solární panely ale nevytváří elektřinu

Japonský lander SLIM je na Měsíci. Solární panely ale nevytváří elektřinu
Fotografie: JAXA
  • Podle JAXA jsou solární panely natočeny na západ
  • Lander se při 12 % baterie vypnul
  • Pokud začne sluneční světlo dopadat ze západu, SLIM může začít vyrábět elektřinu a uvést se do provozu

Japonsko se v pátek 19. ledna stalo pátou zemí, která dokázala přistát na Měsíci. Pokoření tohoto cíle není ale úplně tak šťastné, jak se čekalo. Start i celá cesta k Měsíci proběhla bez komplikací a i při samotném sestupu na měsíční povrch se zdálo být vše v pořádku. Po přistání se však Japonská kosmická agentura (JAXA) odmlčela s tím, že prověřuje data z přistání a podrobné informace poskytne později.

V poslední tiskové zprávě pak agentura uvedla, že lander SLIM sice úspěšně přistál na Měsíci a navázal komunikaci s pozemním týmem, ale solární články nevytvářejí dost energie. To znamenalo, že pokud se problém co nejrychleji nevyřeší, lander se vypne. To následně JAXA také potvrdila na sociální síti X. K vypnutí došlo ve chvíli, kdy baterie byly nabita pouze z 12 %.

Důvod, proč nedochází k nabíjení je ten, že jsou solární články natočeny na západ. Pokud by tedy sluneční světlo začalo dopadat na lander ze západu, je pravděpodobné, že dojde k výrobě elektřiny a SLIM se uvede do provozu. JAXA také na X uvedla, že před vypnutím modul zasílal technická i obrazová data. Je tak zřejmé, že alespoň některé výsledky toto přistání přinese.


Lander s sebou nesl i dva malé rovery – LEV-1 a LEV-2. Oba rovery byly podle space.com vypuštěny dle plánu. To je pro misi velmi dobrá zpráva, jelikož LEV-1 má dvě kamery, pomocí kterých je schopný spojit se se Zemí. Oba rovery nejsou na landeru nijak závislí, a tak by mohly poskytnout potřebná data i fotografie. SLIM už nemá příliš času na dobití energie - byl konstruován tak, aby fungoval jeden lunární den, tedy asi 14 pozemských dní. Jakmile nastane lunární noc, už nebude možnost nabití.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze