Umělá inteligence by mohla nahradit práci 300 milionů lidí

Umělá inteligence by mohla nahradit práci 300 milionů lidí
Fotografie: pixabay.com
  • Nejvíce zaměstnanců umělá inteligence nahradí v administrativě
  • Tato skutečnost může také znamenat vznik nových pracovních míst
  • Nakonec by se tak mohla zvýšit celková roční hodnota globálně vyprodukovaného zboží a služeb o 7 %
  • Užívání umělé inteligence bude mít dopad na platy a poté i na samotnou zaměstnanost

Zpráva americké investiční banky Golden Sachs informuje, že by umělá inteligence mohla nahradit práci 300 milionů lidí zaměstnaných na plný úvazek. Dohromady by tak přišla o práci čtvrtina zaměstnanců v Americe a Evropě. Tato skutečnost ale může také znamenat vznik nových pracovních míst a nástup produktivity. Nakonec by se tak mohla zvýšit celková roční hodnota globálně vyprodukovaného zboží a služeb o 7 %.

„Hlavním pokrokem je schopnost generativní umělé inteligence vytvářet obsah nerozeznatelný od lidské práce,“ píší odborníci ve zprávě, podle které nejvíce zaměstnanců umělá inteligence nahradí v administrativě (46 %) a v právních službách 44 %), naopak pouze 6 % ve stavebnictví a 4 % v údržbě.


„Jediná věc, kterou jsem si jistý, je, že neexistuje způsob, jak zjistit, kolik pracovních míst bude nahrazeno generativní umělou inteligencí,“ uvedl ekonom z Oxford Martin School Carl Benedikt Frey na Twitteru.

BBC již v minulosti informovalo o obavách některých umělců, kteří si myslí, že by obrazy umělé inteligence mohly poškodit jejich vyhlídky na zaměstnání. Tento velký pokrok se ale dal očekávat. Výzkum ukázal, že 60 % pracovních míst v roce 1940 ještě neexistovalo. Ze zprávy vyplývá, že užívání umělé inteligence bude mít pravděpodobně nejdříve dopad na platy a poté i na samotnou zaměstnanost.

„Dlouhodobý dopad umělé inteligence je zatím velmi nejistý. Takže všechny závěry je třeba brát s rezervou. Zatím nevíme, jak se technologie bude vyvíjet nebo jak ji firmy začlení do svého fungování,“ uvedl generální ředitel Resolution Foundation Torsten Bell.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze