Umělá inteligence dokáže diagnostikovat zápal plic stejně přesně jako doktoři

1
Umělá inteligence dokáže diagnostikovat zápal plic stejně přesně jako doktoři
  • Výzkumníci ze Standfordské univerzity naučili během dvou měsíců umělou inteligenci rozpoznávat 14 různých nemocí
  • Přesnost diagnóz byla přitom lepší, než je oficiální benchmark Národního institutu zdraví

Pro řadu společností je umělá inteligence budoucností řady odvětví a investují do jejího výzkumu nemalé prostředky. Právě z těchto výzkumů a testování brzy vyplynulo, že umělá inteligence se nejlépe učí z obrovského množství dostupných dat. Obří databanka jako ImageNet dokázala kupříkladu naučit umělou inteligenci rozpoznávat fotografie, z čehož dnes těží jak velké společnosti, jako je třeba Google, tak i menší start-upy.

Chytrá medicína

Teprve nedávno zveřejněná práce ze Stanfordské univerzity ovšem ukazuje, jak rychle se může umělá inteligence z těchto databank učit. Výzkumníci totiž dokázali vycvičit algoritmy umělé inteligence natolik, že se dokáže prakticky vyrovnat lidskému úsudku. Podle výzkumu zveřejněném na stránkách ArXiv se jim povedlo za pomoci 100 tisíce rentgenů naučit umělou inteligenci během pouhých dvou měsíců rozpoznat zápal plic s podobnou přednostní, jaké dosáhnout čtyři zkušení radiologové dohromady.

To ovšem není vše. Tato uměla inteligence byla rovněž trénována pro analýzu celkem 14 nemocí, které Národní institut zdraví zařadil do databáze, jíž inteligence studovala. Mezi nemocemi je zahrnuta kupříkladu fibróza či kýla. Umělá inteligence měla ke konci testování u všech 14 nemocí méně špatných rozhodnutí, než je institutem stanovený benchmark.

Andrew Ng
Andrew Ng

Spoluautorem tohoto výzkumu je zakladatel projektu Google Brain Andrew Ng, který byl rovněž vedoucím pracovníkem Baidu a nedávno založil vlastní společnost Deeplearning.ai. Ng zastává názor, že za 10 let bude zdravotnictví s umělou inteligencí silně spjato a bude se drasticky lišit od své dnešní podoby. Zároveň dodává, že algoritmy využívané pro tento výzkum se nepochybně ještě zlepší, jelikož přesnost již zmiňované databanky ImageNet stoupla ze 75 procent na 95 procent během pouhých 5 let. Jeho výzkum v oblasti medicíny ovšem dokazuje, že rychlost, jakou se tyto systémy učí, se rovněž zvyšuje.

Zdroje: qz.com, arxiv.org

Diskuze ke článku
vozbujdenie
Vitamin C – Nejnovější studie ukazují, jak je vitamin C elektrárnou sexuální výživy. Nejen, že zvyšuje libido, čas obnovy a frekvenci sexu, ale při aplikování také zlepšuje erekci a délku jejího trvání. Extrakt z řas – Zajišťuje větší flexibilitu pokožky, dovoluje lepší vstřebávání živin a současně vyvolává při použití pocit sexuálního potěšení. Mangové máslo – Nejedná se pouze o velmi kvalitní lubrikant, obsahuje také esenci manga, známého pro své afrodiziakální účinky a vlastnosti pro zlepšování mužnosti. http://vozbujdenie.com/titan-gel-na-slovensku-skutocne-recenzie-a-vysledky-ako-ho-pouzivat-a-ako-si-ho-objednat.html Titan Gel – účinky – zkušenosti – funguje. Titan Gel je krém přírodního složení, který účinně pomáhá zvětšit délku a průměr penisu, stejně tak napomáhá k pevnější a déle trvalejší erekci a to vše za pomoci přírodních látek v tomto krému obsažených. Díky jeho přírodnímu složení krém nezpůsobuje žádné vedlejší účinky a je tak vhodný ke každodennímu a dlouhodobému užívání.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze