Microsoft si nechal patentovat AI terapeuta, který dokáže poskytovat emoční péči

Microsoft si nechal patentovat AI terapeuta, který dokáže poskytovat emoční péči
Fotografie: TienDat Nguyen, unsplash.com
  • Neživý terapeut má podobu chatovací aplikace
  • Umělá inteligence má oproti jiným chatbotům schopnosti navíc

V poslední době se neustále hovoří o tom, kdo bude ve své profesi nahrazen roboty, respektive umělou inteligencí. Některé profese jsou ohroženější než jiné, ale psychoterapeut asi není první, kdo by si měl balit kufry. Microsoft má ale jiný názor. V jednom ze svých posledních patentů zveřejněných na uspto.gov, se redmondský technologický chce pustit do terapeutické léčby, a to pomocí aplikace.

Aplikace vytváří profil uživatele na základě emočních podnětů získaných z obrázků a poté generuje paměťový záznam na základě obrázků i profilu. Společnost Microsoft ve své ukázce podrobně popisuje některé věci, které tento chatbot umí, a způsob, jakým funguje. Má chatovací okno, zpracovávací modul a databázi odpovědí. Zvládne tedy více než jakýkoli běžný chatbot s umělou inteligencí pro terapii.

A nejen to. Nabízí také moduly pro zodpovídání otázek, analýzu emocí, vytváření vzpomínek, testování uživatelů a ukládání informací o uživatelích. Pokud jste s chatbotem mluvili například o svém oblíbeném sportovním týmu, chatbot si ho zapamatuje a nenuceně ho připomene, až s ním budete mít „sezení“. Může také poskytovat personalizovaná doporučení ohledně stravy a léků na základě vašich individuálních zdravotních potřeb.

AI Therapist

Aplikace provádí implicitní psychologický test, který může být spuštěn na základě aktuálního emočního stavu uživatele, obsahu jeho aktuální relace nebo jiných faktorů. Po spuštění tedy následně vybere vhodné psychologické otázky pro test na základě aktuální relace a grafu znalostí.

Chatbot s umělou inteligencí (AI) je stále populárnější a uplatňuje se ve stále větším počtu scénářů. Chatbot je navržen tak, aby simuloval konverzaci lidí, a může s uživateli chatovat pomocí textu, řeči, obrazu atd.,“ uvádí společnost Microsoft ve svém patentu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze