Uplynulo 30 let od vesmírné mise, která zachránila Hubbleův dalekohled

Uplynulo 30 let od vesmírné mise, která zachránila Hubbleův dalekohled
Fotografie: NASA
  • Teleskop byl vypuštěn na oběžnou dráhu Země v dubnu roku 1990
  • Poté, co zaslal první snímky, se zjistilo, že má primární zrcadlo optickou chybu
  • V roce 1993 byl k teleskopu vyslán tým 7 astronautů, kteří jej opravili

Když se řekne Hubbleův vesmírný dalekohled, většina z vás má asi ponětí, o co se jedná. Víte ale kde se nachází? Možná blíže, než byste čekali. Obíhá totiž kolem nás na oběžné dráze ve výšce mezi 500 až 600 km. Oproti vesmírnému dalekohledu Jamese Webba, který je od nás vzdálen 1,5 milionu kilometrů, je tak prakticky nadosah. A to jej také zachránilo od toho, aby se z něj stal jen nefunkční přístroj za miliony dolarů.

Hubbleův teleskop byl vynesen podle NASA na oběžnou dráhu 24. dubna 1990. Před letem byly všechny jednotlivé přístroje zkontrolovány, přesto však došlo k chybě. Ve chvíli, kdy se vědci těšili na první snímky z vesmíru, viděli místo zaostřených galaxií jen rozmazané čmouhy. Následně se zjistilo, že hlavní zrcadlo má optickou vadu, která způsobuje rozdílné lámání světla. NASA tak okamžitě začala řešit, jak primární zrcadlo opravit, jelikož bez něho by nebylo možné pozorovat vesmír.

První vesmírná mise k Hubbleovu teleskopu odstartovala 2. prosince 1993. Podle popisu mise se jí zúčastnilo sedm astronautů, kteří byli speciálně vycvičeni pro opravu teleskopu. Astronauti odstartovali z Kennedyho vesmírného centra na Floridě v raketoplánu Endeavour a následně zakotvili u teleskopu.

Posádka měla za úkol opravit vnější okraj primárního zrcadla, který chybně rozptyloval světlo. Pro opravu byl vyvinut Corrective Optics (COSTAR), který byl velký asi jako telefonní budka a dokázal světlo správně nasměrovat. Astronauti museli vystoupit do vesmíru celkově pětkrát a dohromady v něm strávili 35 hodin a 28 minut, než se jim podařilo teleskop opravit. Aby proběhlo vše hladce, na Zemi procházela posádka neustále školením i výcvikem.

Jejich práce byla nakonec nad očekávaní dobrá a většinu úkolů plnili s předstihem. Bylo to poprvé, co se astronautům podařilo opravit takový přístroj nacházející se ve vesmíru. Mise trvala celkově 10 dní a během toho posádka obletěla zeměkouli 163krát. Velitelem mise byl Richard Covey a pilotem byl Kenneth Bowersox. Dvojici doprovázelo pět specialistů mise – Kathryn Thornton, Story Musgrave, Jeffrey Hoffman, Thomas Akers a Claude Nicollier z ESA.

Astronauti vybraní pro servisní misi Hubbleova teleskopu

Servisních misí bylo po dobu fungování Hubbleova teleskopu provedeno několik. Po nutné opravě v roce 1993, přišla na řadu servisní mise v roce 1997, 1999, 2002 a 2009. Při těchto cestách astronauti vyměňovali starší díly za novější, které ještě vylepšily schopnosti teleskopu, a také vyměnili solární panely. Hubleův teleskop tak doposud přináší nové pohledy na vesmír, které mění základy kosmologie.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze