Hubbleův teleskop pozoruje kameny, které se uvolnily z asteroidu Dimorphos

Hubbleův teleskop pozoruje kameny, které se uvolnily z asteroidu Dimorphos
Fotografie: NASA, ESA, David Jewitt (UCLA); Alyssa Pagan (STScI)
  • Do něj minulý rok záměrně narazila sonda DART
  • Kolem asteroidu jsou desítky kamenů, které se od něj postupně vzdalují
  • Podrobnější informace o následcích dopadu sondy přinese plánovaná mise Hera

26. září minulého roku se NASA podařilo poprvé v rámci planetární obrany demonstrovat náraz do asteroidu a tím docílit jeho vychýlení. Nárazem kosmické lodi DART se podařilo změnit jeho oběžnou dráhu, což potvrdilo, že v případě ohrožení Země, by bylo možné tímto způsobem odvrátit srážku asteroidu. Hubbleův teleskop sledoval jak samotný náraz, tak i to, co následovalo poté.

Po nárazu se z asteroidu odlomilo velké množství kamení a prachu, což mělo za následek, že se za ním vytvořil stejný zářící ohon jako u komet. Astronomové však sledovali pomocí Hubblea Dimorphos i nadále a díky jeho citlivým přístrojům tak kolem něj objevili roj 37 kamenů, které tvoří dohromady asi 0,1 % jeho celkové hmotnosti. NASA uvedla, že kameny mají velikost od 90 až do 670 cm a postupně se od asteroidu vzdalují.

Toto je velkolepé pozorování – mnohem lepší, než jsem čekal. Vidíme mrak balvanů, který odnáší hmotu a energii pryč od cíle dopadu. Počty, velikosti a tvary balvanů jsou v souladu s tím, že byly dopadem sraženy z povrchu Dimorphosu. Balvany jsou jedny z nejmenších objektů, které kdy byly v naší Sluneční soustavě zobrazeny,“ uvedl planetární vědec David Jewitt. Podle něj je toto pozorování důležité i pro budoucí misi Hera od ESA, která se vydá k Dimorphosu v roce 2026, aby podrobně prozkoumala následky dopadu kosmické lodi DART.


Rozptýlené kusy však nejspíše nevznikly kvůli nárazu, ale jedná se o kameny, které se nacházely volně na povrchu asteroidu a nárazem tak byly vymrštěny. Jak velký kráter po nárazu však vznikl, zjistí až mise Hera. „Pokud budeme sledovat balvany při budoucích pozorováních Hubbleova teleskopu, pak můžeme mít dostatek dat k určení přesné trajektorie balvanů. A pak uvidíme, v jakých směrech byly vypuštěny z povrchu,“ uvedl Jewitt.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze