Zemřel nejslavnější internetový pes a jasný důkaz toho, jak se internet změnil

Glosa
Zemřel nejslavnější internetový pes a jasný důkaz toho, jak se internet změnil
Fotografie: Kabosumama

Mnoho lidí se snaží proslavit jako influenceři. Dělají šílené věci, zkoumají fungování sociálních sítí, ale pak je všechny převeze jeden japonský pes, který se správným způsobem podívá do fotoaparátu. Jeho snímek navíc začne žít vlastním životem, který reprezentuje, jak moc se internet za poslední dvě dekády proměnil.

V pátek zemřela tvář jednoho z určujících memů uplynulých patnácti let. Fenka plemene šiba-inu jménem Kabosu ve svých 18 letech zemřela a její majitelé to oznámili jak jinak, než na sociálních sítích.


Její osud přitom začal nenápadně a nic nenasvědčovalo tomu, že by se měla stát jedním z nejznámějších psích jmen historie. V roce 2008 ji jako záchranářského psa adoptovala Atsuko Sato, učitelka v mateřské škole. Sato si vedla blog, kde sdílela fotografie svých mazlíčků, a v únoru 2010 zveřejnila tehdy obyčejnou aktualizaci. Tehdy ani zdaleka netušila, že jednu z fotografií jejího psa nakonec uvidí celý internet.

Těžko říct, čím se snímek tohoto psa stal tak zajímavý. Nejspíše v tom ale hraji roli jeho výraz, který je téměř lidský. Někteří jej dokonce v nadsázce přirovnávají ke známému obrazu Mona Lisa, který také vyvolává nekonečné debaty o tom, jaké emoce zachycuje. Snímek psa se ale pak stal základem nesčetného množství memů, log a dalších virálně šířených internetových poselstvích.

Vše vyvrcholilo, když se stal „tváří“ Dogecoinu, žertovné kryptoměny, kterou v roce 2021 začal promovat Elon Musk. Muska pak zažalovali investoři do Dogecoinu, kteří miliardáře obvinili, že hodnotu kryptoměny svými výroky vyhnal vysoko a pak ji nechal klesnout. A nejde o žádné drobné, probíhající soud má rozhodnout o 258 miliardách dolarů nároků. Když podobné pokusy podnikal ve světě akcií, obvykle za to následoval v jejich regulovaném prostředí trest, u kryptoměn to bude složitější otázka.


Nejspíše i proto k úmrtí jedné japonské fenky kondoluje i sám Elon Musk a věnují se mu celosvětové agentury a média. Jeho zamyšlený výraz jako by nechápavě sledoval proměnu internetu, která se udála během 18 let jejího psího života: od studnice vědomostí a nástroje pro spojování lidí, až po současné zrcadlo nastavené lidské hlouposti a pošetilosti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze