Vesmírný odpad, který se vyplavil v Austrálii, pochází z indické rakety

Vesmírný odpad, který se vyplavil v Austrálii, pochází z indické rakety
Fotografie: ISRO
  • Obrovský kovový kus kosmického odpadu se našel na pobřeží 17. července
  • Australská vesmírná agentura uvedla, že pochází z indické rakety
  • ISRO informaci nepopírá a nyní řeší, jak s kusem kovu naložit

Na australské pláži byl 17. července vyplaven podivný kovový objekt, který se jevil jako kus kosmického odpadu. Odkud ale pocházel nebylo doposud zřejmé. Na začátku tohoto týdne však Australská vesmírná agentura podle indianexpress.com uvedla, že objekt byl identifikován jako trosky z rakety Indické kosmické agentury (ISRO). Ta s vyjádřením souhlasila a dodala, že kus vesmírného odpadu pochází nejspíše z rakety Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV).

Tato raketa odstartovala před dvěma měsíci do vesmíru, aby byl vypuštěn navigační satelit pro konstelaci IRNNS. „Družice byla vypuštěna jižním směrem. Je možné, že jedna z částí rakety při pádu zpět do atmosféry úplně neshořela a spadla do oceánu. Později mohla být smetena směrem k australskému pobřeží,“ uvedl představitel ISRO. Australská vesmírná agentura trosky z pláže odstranila a nyní spolupracuje s ISRO na tom, jak s kusem vesmírného odpadu naloží.

Raketa PSLV poprvé vzlétla podle space.com v roce 1993 a je postradatelná. To znamená, že její jednotlivé stupně není možné využít vícekrát a po oddělení padají zpět k Zemi a většinou dopadnou do oceánu. Byla převážně určena pro vynášení satelitů na oběžnou dráhu a díky možnosti vynést náklad až o váze 1 750 kg byla využívána i na sdílené jízdy. Raketa má naplánované starty i do budoucna a je tak jasné, že budou dopadat další a další trosky.


Vesmírného odpadu je čím dál více

Trosky z raket i neshořelých částí satelitů začínají být velkým problémem. Na oběžné dráze se pohybuje nespočet menších i větších kusů vesmírného odpadu a nefunkčních satelitů. Ačkoliv menší kusy shoří bez potíží v atmosféře, je potřeba je dostat pryč z oběžné dráhy Země, kde ohrožují funkční satelity včetně Hubbleova teleskopu. Stále více raket je znovupoužitelných, ale například Čína stále vynáší satelity i astronauty pomocí raket Dlouhý pochod, které později padají neřízeně zpět na Zemi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze