V Brně proběhne Festival planet. Přijďte se podívat na Temnalónu

V Brně proběhne Festival planet. Přijďte se podívat na Temnalónu
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Celý příští týden bude denní a noční model Země vystaven u brněnské hvězdárny
  • První týden v srpnu pak budou vystaveny všechny modely
  • Hvězdárna a planetárium Brno nabídne i letní kino s vesmírnou tématikou

Pokud se příští týden budete nacházet v Brně, nevynechejte již pravidelný Festival planet, který je pořádaný Hvězdárnou a planetáriem Brno. První 10metrový model Měsíce byl vystaven v roce 2019 jako Lunalón a každý rok se přidává další model. Minulý rok jsme mohli vidět už celkem 4 – Lunalón, Teralónu, Marsmeloun a Heliosféru. A letos se přidal další model – Temnalóna.

Podle festivalplanet.cz byly pro model Temnalóny použity data ze sondy Suomi NPP, která již více jak 10 let monitoruje Zemi z výšky 800 km a zaznamenává i noční osvícení, včetně pouličního osvětlení či lodí. Pro získání kompletní mapy musela sonda 312krát obletět Zemi přes oba zeměpisné póly. Získala tak 2,5 terabajtu dat, ze kterých se postupně vytvořila Temnalóna s prstenci polárních září na obou pólech. Aby model zachycoval pouze osvícení vytvořené lidmi, byly odstraněny mraky, blesky, ale i meteory.

Vystavenou Temnalónu a Terralónu, tedy noční a denní podobu Země, můžete vidět celý příští týden (10. až 16. července) u brněnské hvězdárny od 14. do 23:30 hodin. Pro nafouknutí modelů je však potřeba, aby bylo hezké počasí. A jak je již zvykem, Hvězdárna a planetárium Brno bude mít letní kino s vesmírnou tématikou zcela zdarma, a to vždy od 21:30. Těšit se můžete například na Star Trek, Návrat do budoucnosti, nebo X-meny. A pokud jste fanoušek sci-fi, 12. července můžete po soumraku dojít v kostýmu, či se světelným mečem k vystaveným modelům.


Jestliže se chcete podívat na všechny modely, které byly vystavovány i předchozí roky, pak navštivte hvězdárnu mezi 1. a 8. srpnem. V tuto dobu se můžete podívat na všech pět modelů. I v tomto týdnu budete moci navštívit letní kino, kdy se můžete podívat na Temného rytíře, Vetřelce, nebo třeba Muže v černém.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze