V hlavní roli kočka. NASA ukazuje, jak umí přenášet video z vesmíru pomocí laseru

V hlavní roli kočka. NASA ukazuje, jak umí přenášet video z vesmíru pomocí laseru
Fotografie: NASA
  • Video s kočkou jménem Taters bylo odesláno ze vzdálenosti téměř 19 milionů kilometrů
  • NASA demonstrovala laserovou komunikační technologii
  • Je to historický milník pro přenos dat ve vesmíru

Nahrávání koček a přenos těchto videí mezi jednotlivými elektronickými zařízeními je oblíbenou kratochvílí mnoha uživatelů internetu. NASA se pochlubila, jak lze něco takového dělat na špiučkové vědecko-technologické úrovni. Její experiment Deep Space Optical Communications odvysílal 11. prosince streamované video v ultravysokém rozlišení ze vzdálenosti rekordních 131 milionů kilometrů, což je přibližně 80násobek vzdálenosti Země-Měsíc. Tento milník je součástí technologické demonstrace NASA, jejímž cílem je přenášet video a další data z hlubokého vesmíru s velmi vysokou šířkou pásma, což umožní budoucí lidské mise za oběžnou dráhu Země.

Demonstrace přenášela 15sekundový testovací videozáznam pomocí špičkového přístroje zvaného letový laserový vysílač. Videosignál dorazil na Zemi za 101 sekund a byl vysílán maximální přenosovou rychlostí systému 267 megabitů za sekundu. Přístroj, který je schopen vysílat a přijímat signály v blízké infračervené oblasti, přenesl zakódovaný laserový signál v blízké infračervené oblasti na Haleův teleskop na observatoři Caltech Palomar v kalifornském okrese San Diego, kde byl stažen. Každý snímek ze smyčky videa byl poté odeslán do Laboratoře tryskového pohonu NASA v jižní Kalifornii, kde se video přehrávalo v reálném čase.

Demonstrační laserová komunikace, která odstartovala 13. října spolu s misí NASA Psyche, je navržena tak, aby přenášela data z hlubokého vesmíru rychlostí 10 až 100krát vyšší než nejmodernější radiofrekvenční systémy, které se dnes používají při misích do hlubokého vesmíru. Vzhledem k tomu, že sonda Psyche cestuje do hlavního pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem, bude demonstrace technologie vysílat signály s vysokou rychlostí přenosu dat až do největší vzdálenosti Rudé planety od Země. Tím připravuje půdu pro komunikaci s vyšší rychlostí přenosu dat, která bude schopna posílat komplexní vědecké informace, snímky ve vysokém rozlišení a video na podporu dalšího velkého skoku lidstva: vyslání lidí na Mars.

Krátké video v ultravysokém rozlišení, které bylo nahráno před startem, zachycuje oranžovou kočku Taters, domácího mazlíčka zaměstnance JPL, jak se honí za laserovým ukazovátkem a překrývá ho grafika. Grafika ilustruje několik prvků z technické ukázky, například dráhu Psyche na oběžné dráze, kopuli dalekohledu Palomar a technické informace o laseru a jeho datovém toku. Na displeji je také zobrazena srdeční frekvence, barva a plemeno kočky.

K tomu se váže zajímavá historická souvislost: Od roku 1928 se ve zkušebním vysílání televize objevovala malá soška populární kreslené postavičky kocoura Felixe. Dnes patří kočičí videa a memy k nejoblíbenějšímu obsahu na internetu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze