Voyager 1 je opět plně funkční a zasílá informace ze všech přístrojů

Voyager 1 je opět plně funkční a zasílá informace ze všech přístrojů
Fotografie: Caltech/NASA-JPL
  • Kosmická loď zasílá opět data ze všech čtyř přístrojů
  • Ty studují plazmové vlny, magnetické pole a částice
  • Voyager 1 i 2 letos oslaví ve vesmíru 47 let

Od listopadu minulého roku NASA řešila potíže s kosmickou lodí Voyager 1. Ta přestala zasílat vědecká data a chvíli to i vypadalo, že pozemní tým s ní ztratil kontakt nadobro. Pak se ale týmu podařilo s Voyagerem obnovit spojení a zjistit, v jakém stavu se nachází. Tým následně zjistil, že je problém v jednom z paměťových čipů, který přestal fungovat. Pro obnovení vědeckých dat tak bylo potřeba přepsat software, aby se čipu vyhnul.

19. května byl vyslán příkaz, aby sonda začala znovu vracet vědecká data. Dva ze čtyř přístrojů se ihned vrátily do normálního provozního režimu a začaly zasílat zpět informace a na dalších dvou přístrojích museli vědci provést opravu. Aktuálně podle NASA JPL již všechny čtyři přístroje fungují a zasílají znovu plnohodnotná data.

Přístroje studují plazmové vlny, magnetické pole a částice. Společně s Voyager 2 jsou totiž jedinými kosmickými loděmi vyslanými ze Země, které se dostaly mimo heliosféru a studují mezihvězdný prostor. Voyager 1 je od Země vzdálen více jak 24 miliard kilometrů a komunikace trvá téměř dva dny. Obě sondy letos oslaví ve vesmíru 47 let, což z nich činí nejdéle fungující kosmické lodě, které vytvořil člověk.


I když se podařilo komunikaci opět navázat, do budoucna budou vznikat další problémy, a to jak stářím přístrojů, tak i klesajícím výkonem. Podle spacenews.com Voyager 1 i 2 ztrácejí každý rok asi 4 watty. Obě kosmické lodě jsou poháněny plutoniem-238, které rozpadem vytváří teplo, a to je následně přeměňováno na energii. Pro ušetření energie byly už některé méně potřebné přístroje vypnuty, aby se prodloužila jejich životnost.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze