NASA ztratila komunikaci s Voyager 2

NASA ztratila komunikaci s Voyager 2
Fotografie: NASA
  • Na konci července došlo k neúmyslnému posunutí antény, čímž došlo ke ztracení spojení
  • Kosmická loď by měla anténu automaticky natočit zpět k Zemi 15. října
  • Voyager 2 je jedinou kosmickou lodí, která prolétla kolem Uranu a Neptunu

Sonda Voyager 2 se aktuálně nachází více než 19,9 miliardy kilometrů daleko od Země. Podle NASA došlo 21. července k neúmyslnému posunutí antény o dva stupně od Země a tím došlo k tomu, že Voyager není schopen přijímat ani vysílat data. Pozemní tým tak nemůže sondě zadávat žádné příkazy. Kosmická loď je však naprogramována tak, aby několikrát ročně poupravila anténu, aby stále směřovala k Zemi, a tak by se spojení mělo opět obnovit. K dalšímu přenastavení by mělo dojít 15. října, kdy by mělo také dojít k navázání komunikace.

Nejvzdálenější objekty, které byly vytvořeny lidmi

Sodny Voyager 1 a 2 byly vypuštěny už v roce 1977. Obě sondy měly za úkol dostat se až na okraj naší Sluneční soustavy a podívat se z blízka na Jupiter, Saturn a později i Uran a Neptun. Byly prvními, kdo uviděl na Jupiterově měsíci Io sopky a také obrovské množství Saturnových prstenců. Voyager 2 je dodnes jedinou kosmickou lodí, která letěla kolem Uranu a Neptunu.

Voyager 1 se do mezihvězdného prostoru dostal jako první – v roce 2012 opustil heliosféru, což je podle livescience.com nejvzdálenější vrstva sluneční atmosféry, která rozděluje Sluneční soustavu od mezihvězdného prostoru. Dnes je vzdálený od Země 23,8 miliardy kilometrů, což z něj dělá nejvzdálenější objekt, který byl vytvořen člověkem. Voayager 2 se k němu přidal v roce 2018.


Obě kosmické lodi mají palivo přibližně do roku 2025, poté se může komunikace se Zemí kdykoliv přerušit. I když už vědci nebudou vědět, kde se sondy nachází, vesmírem budou nadále putovat. Pokud je v budoucnu zachytí mimozemská vyspělá civilizace, nalezne na nich zlaté desky, které obsahují fotografie naší planety, pozdravy v mnoha jazycích a také zvuky přírody.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze