V Hořejším jezeře po 130 letech našli pohřešovanou loď

V Hořejším jezeře po 130 letech našli pohřešovanou loď
Fotografie: unsplash.com
  • Loď byla nalezena po 130 letech v Hořejším jezeře
  • Trosky lodi jsou nad očekávání zachovalé díky studené vodě na dně

Loď s názvem Atlanta se potopila během bouře 4. května 1891, když převážela uhlí. Ve vichřici praskly plachty a vlečné lano, které bylo připojeno k parníku Wilhelm, Atlanta tak zůstala napospas jezeru. Sedmičlenná posádka nastoupila na záchranný člun, na břeh se však dostali pouze dva muži. 130 let staré trosky byly považovány až doposud za ztracené.

Dle CNN Great Lakes Shipwreck Historical Society (GLSHS) objev lodi oznámila minulý týden. Zachovalý vrak lodi byl objeven téměř 200 metrů pod hladinou jezera. GLSHS našla 52metrový škunerový člun poté, co ve spolupráci s Marine Sonic Technology použila sonar a zmapovala více než 4 000 kilometrů jezera.


Podle výkonného ředitele GLSHS Bruce Lynna jsou vraky, které jsou dlouhou dobu pod hladinou vody a zároveň jsou velmi dobře identifikovatelné, vzácné. Vrak Atlanty je dobře zachovalý také díky ledové vodě v Hořejším jezeře. „Je opravdu zdobený a stále krásný i po 130 letech na dně Hořejšího jezera,“ uvedl Lynn. Ve vraku byly objeveny zbytky kola a toalety, ale je čitelný i název lodi. GLSHS pro bezpečnost nezveřejnila přesnou polohu vraku, aby se někdo nepokusil cokoliv z vody vytáhnout nad hladinu.