Na Marsu byl objeven vodní led poblíž rovníku. Doposud se myslelo, že je to nemožné

Na Marsu byl objeven vodní led poblíž rovníku. Doposud se myslelo, že je to nemožné
Fotografie: ESA/DLR/FU Berlin
  • Ledová námraza byla objevena v oblasti Tharsis, kde je mnoho obřích vulkánů
  • Marsovská atmosféra však udržuje teplotu i ve vyšších výškách
  • Objev trval déle, jelikož námraza vydrží jen několik hodin před východem slunce

Vodní led byl detekován na Marsu již dříve v oblastech pólů, nyní ale vědci odhalili vodní námrazu i v oblastech, kde by ji nikdo nečekal – u rovníku. Mise ExoMars a Mars Express létají okolo Marsu a pozorují jeho povrch v různých oblastech. A právě tyto orbitery objevily vodní námrazu v oblasti Tharsis. Zde se nachází i nejvyšší sopka nejen na Marsu, ale i v celé Sluneční soustavě.

Mysleli jsme si, že je nemožné, aby se kolem rovníku Marsu vytvořil mráz, protože směs slunečního svitu a tenké atmosféry udržuje teploty i na vrcholu hory relativně vysoké – na rozdíl od toho, co vidíme na Zemi, kde byste mohli očekávat mrazivé vrcholy,“ uvedl Adomas Valantinas, který objev učinil. Existence námrazy naznačuje, že na Marsu jsou pravděpodobně výjimečné procesy, které ji umožňují, ačkoliv je možné ji zahlédnout jen několik hodin před východem slunce, než se vypaří.

Námraza je v místech pokrytí velmi tenká, jedná se pravděpodobně jen o setinu milimetru, což odpovídá tloušťce lidského vlasu. Pokrývá ale obrovskou plochu a podle Evropské kosmické agentury (ESA) množství představuje asi 150 000 tun vody, která se neustále mění mezi povrchem a atmosférou.


Oblast Tharsis je bohatá na vulkány. Kromě nejvyšší sopky Olympus Mons jsou zde i jiné obří sopky, které jsou vyšší, než je Mount Everest. Tyto sopky mají na svých vrcholech kaldery, které vznikly po erupcích. Vědci se domnívají, že právě ty mohou za vznik ledové námrazy, jelikož zde vzduch cirkuluje jinak. To vytváří jedinečné klima v kalderách a vytváří led. „Zdá se, že mráz, který vidíme na vulkánech Marsu, se usazuje zejména v zastíněných oblastech kalder, kde jsou teploty nižší,“ uvedl spoluautor studie Nicolas Thomas.

Proč nedošlo k objevu dříve?

Nalezení jakékoliv vody na Marsu je velmi důležité pro budoucí mise s lidskou posádkou. Objevení námrazy na vulkánech trvalo tak dlouho jednoduše proto, že tento stav trvá jen chvíli. Orbiter musel místo prolétnout v brzkých ranních hodinách, což neumí každý, a navíc se námraza tvoří jen v určité marťanské období, čímž se možnost pozorování ještě zužuje. „Zkrátka musíme vědět, kde a kdy pomíjivý mráz hledat. Náhodou jsme ho hledali poblíž rovníku kvůli nějakému dalšímu výzkumu, ale nečekali jsme, že ho uvidíme na vrcholcích marťanských sopek!“ dodal Valantinas.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze