Nové záběry Titaniku odhalily zlatý náhrdelník se zubem vyhynulého megalodona

Nové záběry Titaniku odhalily zlatý náhrdelník se zubem vyhynulého megalodona
Fotografie: unsplash.com
  • Firma Magellan naskenovala podrobně vrak Titaniku a na snímcích nalezla náhrdelník se žraločím zubem
  • Artefakt je ale zakázáno vytáhnout na hladinu
  • Zda se opravdu jedná o zub vyhynulého žraloka, to nebylo potvrzeno

Firma Magellan v loňském roce pořídila nejnovější záběry potopeného Titaniku, který klesl ke dnu 15. dubna 1912, a vytvořila první digitální skeny vraku lodi tak, jako by byl vytáhnut z vody. Jednalo se o největší podvodní skenovací projekt, kdy dvě ponorky pořídily podle itv.com na 700 000 snímků. Na jednom z nich byl také odhalen náhrdelník, který má být údajně vyroben ze zubu žraloka megalodona, který je již vyhynulý.

Podle dohody mezi Spojeným královstvím a USA je zakázáno vytahovat artefakty, které zůstaly na dně oceánu po potopení Titaniku, a tak firma Magellan nemohla náhrdelník ze dna vytáhnout. Snaží se ale pomocí umělé inteligence dohledat rodinné příslušníky. Technologie bude analyzovat záběry cestujících, když nastupovali na loď, a to včetně rozpoznávání obličejů či oblečení, které na sobě měli. Ostatní předměty okolo náhrdelníku nebyly na dně oceánu identifikovány.

I když můžete vidět určitou podobnost mezi nalezeným náhrdelníkem a filmem Titanic, kde náhrdelník má své místo, jedná se pouze o náhodu. „Titanic se skládá ze dvou částí a mezi přídí a zádí jsou tři čtvereční míle trosek. Tým zmapoval pole tak podrobně, že jsme mohl tyto detaily vybrat,“ uvedl generální ředitel společnosti Magellan Richard Parkinson.


Že jde o zub megalodona nebylo potvrzeno

Ačkoliv Magellan uvádí, že je jedná o zub megalodona, neexistuje důkaz, který by to potvrdil. Dailymail.co.uk oslovil paleontoložku se specializaci na žraloky a bohužel ani ta nemohla s jistotou potvrdit, že se opravdu jedná o zub vyhynulého žraloka, jelikož je snímek horší kvality a zuby megalodona mohou mít různou velikost, ale i barvu. „Jsou samozřejmě velmi velké, ale můžete také najít zuby velmi mladých jedinců, které mohou být malé, nebo ze zadní části čelisti,“ uvedla paleontoložka Catalina Pimiento.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze