Podle Roskosmosu je ISS nebezpečná kvůli stárnoucím přístrojům

Podle Roskosmosu je ISS nebezpečná kvůli stárnoucím přístrojům
Fotografie: NASA/Roscosmos
  • ISS funguje od roku 1998 a od roku 2000 je na ní nepřetržitě lidská posádka
  • Šéf Roskosmosu uvedl, že jsou přístroje ISS již zastaralé a představují pro posádku nebezpečí
  • Rusko chce vypustit svoji vesmírnou stanici v roce 2025/2026

Šéf Roskosmosu Jurij Borisov nedávno uvedl, že Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) je nebezpečná a nevhodná pro účely, pro které byla postavena. Dále řekl, že poruchy na zařízení i stárnoucí součástky ohrožují bezpečnost posádky na stanici. „Technicky ISS překročila všechny své záruční lhůty, a to je nebezpečné. Začíná lavinový proces selhávání zařízení a objevují se trhliny,“ řekl Borisov.

ISS funguje od roku 1998 jako spolupráce mezi Ruskem a Spojenými státy a doposud spolupráce funguje navzdory ruské invazi na Ukrajině. Od roku 2000 je stanice nepřetržitě obydlena a na provozu se podílí také Kanada, Japonsko a dalších 11 evropských zemí. Rusko se však nedávno rozhodlo, že chce postavit vlastní vesmírnou stanici a po roce 2024 ukončí spolupráci na ISS, která by měla fungovat až do roku 2030. Nová ruská vesmírná stanice by měla obíhat Zemi kolem pólů, což umožní lépe sledovat ruské území a sbírat data o kosmickém záření.


Roskosmos představil svoji vesmírnou stanici pojmenovanou „ROSS“ již minulý měsíc. Vypuštění na oběžnou dráhu by mělo podle reuters.com proběhnout ve dvou fázích, přičemž v první by fungovala čtyřmodulová vesmírná stanice a později by byly vypuštěny další dva moduly a servisní platforma. Stanice by po dokončení měla být schopná pojmout až čtyři kosmonauty a veškeré vědecké vybavení. První fáze je naplánována již na rok 2025 až 2026.

Borisov také vyloučil další spolupráci v rámci vesmírného průmysl na základě udělených sankcí a zmínil i ukončení spolupráce s Evropskou kosmickou agenturou na misi ExoMars. „Bylo na to vynaloženo obrovské úsilí a obrovské sumy peněz. Zasáhla ale politika a jaký je výsledek? Takhle by to být nemělo, je to špatně,“ řekl Borisov. Roskosmos se tak nyní zaměřuje na jiné partnery a nejvíce se zatím nabízí Čína.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze