V New Jersey spadl vzácný meteorit starý 4,6 miliard let

V New Jersey spadl vzácný meteorit starý 4,6 miliard let
Fotografie: unsplash.com
  • Meteorit na začátku minulého týdne prorazil střechu domu
  • Majitelé si nejdříve mysleli, že jde o běžný kámen, když ho ale vzali do rukou, byl teplý
  • Analýza ukázala, že se jedná o chondrit vážící téměř jeden kilogram

Minulý týden dopadl skrze střechu obytného domu v New Jersey kámen. Majitelé domu si původně podle cbsnews.com mysleli, že se jedná o běžný kámen, když jej ale vzali do rukou, byl ještě teplý a hned je napadlo, že se o obyčejný kámen nejedná a nejspíše jde o meteorit. Aby se však tato hypotéza potvrdila, dostali jej do rukou vědci.

Jedná se o chondrit ve výborném stavu

Meteorit o rozměrech 15 × 10 cm a hmotností necelého kilogramu je velmi vzácný a podle vědců asi 4,6 miliard let starý. „Hned při pohledu na něj bylo zřejmé, že jde o meteorit ve třídě zvané kamenný chondrit,“ uvedl pro space.com Nathan Magee, který byl kontaktován policií pro identifikaci. Z chondritu je 85 % meteoritů, které dopadnou na Zemi, většina se však nalezla na Antarktidě – jen výjimečně dopadnou do obydlené oblasti.

Když meteorit dopadl na dům, prorazil střechu a strop. Od podlahy se pak ještě odrazil a udělal ve stropě další díru, než dopadl na podlahu, kde byl majitelem domu objeven. Jeho dopad se tedy musel uskutečnit ve velké rychlosti. Podle místní policejní zprávy měl dopad souvislost s meteorickým rojem Eta-Aquarid. Meteorit je podle vědců ve výborném stavu.


Horní vrstva vesmírného kamene je po průletu atmosférou v řádech několika milimetrů zčernalá. Meteorit má jinak barvu modrou až šedou s příměsí různých kovů. Na základě prvních pozorování vědci zařadili chondrit do třídy LL-6. Má tedy menší obsah železa než jeho vesmírní sousedi a je nejméně o 30 až 40 % hustší než běžné horniny na Zemi, jako je břidlice či žula.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze