První meteorický roj roku můžete pozorovat už dnes v noci

První meteorický roj roku můžete pozorovat už dnes v noci
Fotografie: unsplash.com
  • Nejlepší čas pro pozorování Kvadrantid bude ve čtvrtek kolek páté hodiny ranní
  • Při jasné obloze můžete pozorovat 60 až 80 meteorů za hodinu
  • Roj pochází z asteroidu 2003 EH1 a pojmenovaný byl podle již zaniklého souhvězdí Zedního kvadrantu

Meteorických rojů můžeme po celý rok sledovat několik, a ačkoliv Kvadrantidy nepatří mezi ty nejznámější, můžete při jasné obloze pozorovat i desítky meteorů za hodinu. Podle ČTK bude roj aktivní až do 10. ledna a maxima dosáhne 4. ledna před pátou hodinou ranní. Nejlepší čas pro pozorování ale bude po páté hodině, kdy bude Měsíc zapadat a zároveň ještě nebude svítat. Měsíc je totiž těsně před úplňkem, a tak jeho svit ruší výhled.

Pokud bude jasná obloha, můžete pozorovat 60 až 80 meteorů za hodinu. Je ale potřeba najít si místo bez světelného smogu. Nejlépe tedy co nejdále od města a veřejného osvětlení. Kvadrantidy vylétávají ze souhvězdí Pastýře. Pojmenování ale roj dostal podle souhvězdí Zedního kvadrantu – toto souhvězdí však Mezinárodní astronomická unie v roce 1922 zrušila. Pokud nevíte, kde na obloze hledat souhvězdí Pastýře, pak se stačí dívat směrem k Velkému vozu. Meteory ale můžete spatřit po celé obloze.

Kvadrantidy pocházejí podle NASA z asteroidu 2003 EH1, který může být také kamennou kometou. Při své cestě okolo Slunce ztrácí části prachu a ledu, které pak pravidelně protínají dráhu Země. Meteory vlétají do atmosféry průměrnou rychlostí 41 km/s. Než se vypaří, na několik vteřin rozzáří oblohu. Hlavně z tohoto důvodu se těmto jevům také říká padající hvězdy.


Na další meteorický roj si pak budeme muset počkat až do dubna, kdy nastanou podle earthsky.org Lyridy, které jsou ale na počet meteorů chudší. V květnu se pak můžeme těšit na Eta Aquariids a od poloviny července až do poloviny srpna přijde asi nejznámější roj – Perseidy. Ten vrcholí kolem 12. srpna, kdy je vidět až kolem stovky meteorů za hodinu a v našich zeměpisných šířkách jsou oblíbené zejména proto, že je venku teplo, což usnadňuje pozorování.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze