Do aukce jde kopie nahrávky Zlaté desky, kterou nesou sondy Voyager

Do aukce jde kopie nahrávky Zlaté desky, kterou nesou sondy Voyager
Fotografie: NASA/JPL-Caltech
  • Vyvolávací cena je v přepočtu 6,5 milionu korun
  • Jedná se o dva oboustranné zvukové pásky s pozdravy od lidí a zvuků zvířat
  • Kopie patří Carlu Saganovi a Ann Druyanové a pochází z roku 1977

V roce 1977 byly vyslány do vesmíru dvě sondy Voyager. Za úkol měly prozkoumat Sluneční soustavu a proletět kolem těch nejvzdálenějších planet, které do té doby nikdo tak blízko neviděl. Jednalo se o náročnou misi a vědci tenkrát nevěděli, kam až se sondy dostanou – přesto je napadlo dát do obou sond záznamy zvuku a obrazu. Kromě pozdravů v 59 jazycích, jsou zde nahrané písně z různých zemí světa a zvuky zvířat.

Kopie zvukové nahrávky nabízí v dražbě aukční síň Sotheby’s a vyvolávací cena činí 300 000 dolarů (6,5 milionu korun). Ačkoliv odhad kupní ceny je až o 200 tisíc výše, jen několik hodin před ukončením nikdo žádnou částku nepřihodil. Nahrávka pochází z 22. června roku 1977 a patří Carlu Saganovi a Ann Druyanové. Jedná se o dva oboustranné zvukové pásky, které jsou zabaleny v původních krabicích od Columbia Recording Studios a jsou ručně popsané.

Podle CNN bylo vyrobeno celkem osm kopií, a to včetně těch, které jsou nyní již přes 45 let ve vesmíru. Deska byla vytvořena z mědi a následně pokována zlatem. Na každém obalu desky byl vyražen návod, jak se má přehrát. Vše bylo navrženo tak, aby bylo možné záznam přehrát až za 5 miliard let, kdy již vědci ve spojení se sondami nebudou. Nikdo ale doposud neví, zda se někde neukrývá svět s vyspělou civilizací, která si jednou záznam přehraje.


Mise Voyager

Sondy byly vypuštěny samostatně s odstupem 16 dní, kdy první byl vypuštěn Voyager 2 a následoval Voyager 1. Vědcům sondy přinesly nové pohledy na planety v naší Sluneční soustavě a následně ji obě opustily a vstoupily do mezihvězdného prostoru. Většina přístrojů je již vypnutá, aby mohly sondy i nadále zasílat data na Zemi. Doposud se žádným kosmickým lodím nepodařilo doletět tak daleko – oba Voyagery jsou od Země více jak 20 miliard kilometrů daleko.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze