V noci kolem Země proletí kilometrový asteroid

V noci kolem Země proletí kilometrový asteroid
Fotografie: pixabay.com
  • Asteroid proletí ve vzdálenosti 4,5 milionů kilometrů od Země
  • Ačkoliv nepředstavuje pro Zemi hrozbu, kvůli velikosti je považován za potencionálně nebezpečný
  • Nejblíže k nám bude zítra před druhou hodinou ranní SEČ

Jen několik dní poté, co nad Francií vlétl meteorit do atmosféry, kolem nás proletí další asteroid. Tentokrát však větší, ale zato ve větší vzdálenosti – na obloze ho jen tak neuvidíte. Asteroid 2005 YY128 se k Zemi přiblíží na vzdálenost 4,5 milionů km, což je asi 12krát dále, než je od Země Měsíc. I přesto se k nám přiblíží nejblíže za posledních 400 let. Asteroid objevili astronomové v observatoři Kitt Peak v Arizoně 30. prosince 2005. Od té doby je tedy pozorován a jeho oběžná dráha je velmi dobře známa.

Průměr tohoto vesmírného kamene je podle earthsky.org mezi 580 m až 1,3 km. Ačkoliv proletí kolem Země ve velké vzdálenosti, a srážka je tak vyloučena, je považován za potencionále nebezpečný. Je to z toho důvodu, že takto se označují veškeré vesmírné objekty, které se v určitou dobu přiblíží k Zemi na bližší vzdálenost jak 7,4 milionů kilometrů a jejich šířka je větší než 140 metrů.

Asteroid letí vesmírem rychlostí 88 740 km/h vzhledem k Zemi – takto velká rychlost umožňuje i amatérským astronomům jej dalekohledem detekovat, jelikož vidí jeho pohyb mezi hvězdami. K Zemi bude nejblíže zítra asi 15 minut před druhou hodinou ranní SEČ.


Proletí na výročí Čeljabinského meteoritu

Přiblížení asteroidu 2006 YY128 vychází na výročí 10 let od exploze meteoru, který dopadl v roce 2013 v ruském Čeljabinsku. Meteorit rozzářil oblohu a poté nad městem podle space.com explodoval. Uvolněná energie byla vyšší, než při jaderném výbuchu a rázová vlna rozbila skla a zraněno bylo přes tisíc lidí. Čeljabinský meteorit, jak se mu začalo říkat, tak ukázal, jak je důležité vesmírné objekty hledat a sledovat jejich oběžné dráhy kolem Země.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze