Kolem Země dnes proletí obrovský asteroid. Můžete jej sledovat dalekohledem

Kolem Země dnes proletí obrovský asteroid. Můžete jej sledovat dalekohledem
Fotografie: NASA/JPL
  • 2013 NK4 má v průměru 610 metrů a nejblíže bude dnes před 17. hodinou SELČ
  • Proletí ve vzdálenosti asi 9násobku vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem
  • Nejblíže k nám bude asteroid Apophise, který proletí v roce 2029

Dnes kolem nás prolétne asteroid 2013 NK4, který má v průměru asi 610 metrů. Ačkoliv se jedná o opravdu velký asteroid, ze Země jej můžete vidět pouze za pomoci dalekohledu. Podle earthsky.org bude nejblíže k Zemi dnes v 16:51 středoevropského času. Nejlépe pozorovatelný ale bude následující dva dny severozápadně od znamení Váh.

NASA tento asteroid označila za potencionálně nebezpečný, a to na základě jeho velikosti. Od Země totiž proletí v takové vzdálenosti, že je prakticky nulová šance, aby v budoucnu někdy Zemi zasáhl. Jak lze poznat z pojmenování, asteroid byl objeven v roce 2013 a astronomové tak už mají přesně spočítanou jeho dráhu. Kolem Slunce oběhne po elipsovité dráze každých 378 dní. Ta dosahuje až k Marsu a následně zpět kolem Venuše i Merkuru. Kolem Země bude prolétat rychlostí 59 400 km/h ve vzdálenosti asi 9násobku vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem.

Asteroidy Zemi míjejí celkem pravidelně, a to aniž bychom o nich věděli. NASA sleduje veškeré větší asteroidy a komety, které mají oběžnou dráhu kolem Země v řádech milionů kilometrů a sleduje jejich oběžné dráhy. Podle propočtů je tak jasné, že pokud se neobjeví nový asteroid, který by mířil na Zemi, po dalších 100 let nás žádný velký vesmírný kámen, který by způsobil katastrofu, nezasáhne.


V nejbližších letech budeme moci pozorovat blízký průlet asteroidu Apophise, který kolem Země proletí v dubnu roku 2029. Ten budeme moci sledovat pouhým okem, jelikož bude od nás vzdálen necelých 32 000 kilometrů. Ačkoliv je velký přibližně 340 metrů, bude blíže než Měsíc a podle earthysky.org i než některé satelity. Ani tohoto asteroidu se však bát nemusíme – bezpečně prolétne kolem Země a bude pokračovat po své oběžné dráze, aby kolem nás znovu prolétl v roce 2036.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze