V pondělí nastane zatmění Slunce. U nás jej neuvidíme – jsou ale i jiné možnosti

V pondělí nastane zatmění Slunce. U nás jej neuvidíme – jsou ale i jiné možnosti
Fotografie: NASA
  • Viditelné bude v Kanadě, Severní a Střední Americe, Mexiku a na západě Evropy
  • NASA bude zatmění živě vysílat 8. dubna od 19. hodiny SELČ
  • V Evropě budeme moci zažít úplné zatmění v roce 2026

Zatmění Slunce je unikátní podívaná, kterou v České republice není moc často vidět. Pokud by vás přece jen zajímalo, kdy bude úplné zatmění Slunce v ČR, pak nastane podle hvězdárna.cz až v roce 2135. Už 8. dubna budou moci obyvatelé Kanady, Severní a Střední Ameriky a Mexika pozorovat částečné a úplné zatmění Slunce. Bude záležet na místě, odkud bude zatmění pozorováno.


Podle space.com bude úplné zatmění možné pozorovat nad Mexikem, v USA bude pozorovatelné od Texasu po Maine a v Kanadě od Ontaria po Newfoundland. Nejdéle se budou moci na zatmění dívat obyvatelé městečka Nazas. To se nachází v Mexiku a severně od něj dojde k zákrytu na 4 minuty a 28 sekund. Částečné zatmění pak bude viditelné po celé Severní Americe a také na západě Evropy.

K zatmění Slunce 8. dubna dojde poté, co Měsíc zcela zakryje sluneční kotouč. Ačkoliv je Slunce mnohonásobně větší, Měsíc je k nám blíže, a tak jej dokáže celé schovat za sebe. V době úplného zatmění tak uvidíte kolem Měsíce jen sluneční korónu. Pokud se nechystáte jet do míst, kde bude zatmění, můžete se podívat online. Živý přenos nabídne NASA 8. dubna od 19:00 středoevropského času.

Toto zatmění je jedno z těch vzácnějších. Ačkoliv k zatmění dochází pravidelně, většinou lze vidět z míst, kde nejsou žádní lidé. Letošní zatmění bude viditelné nad obydleným územím, a navíc bude díky velkému Měsíci trvat déle, než je běžné. Kromě toho se Slunce aktuálně blíží k maximu svého cyklu, a tak bude koróna kolem Měsíce o to zářivější. A pokud chcete vědět, kam se příště za úplným zatměním Slunce vydat, nemusíte až tak daleko. 12. srpna 2026 jej můžete spatřit na severu Španělska, na západě Islandu, a také z ostrovů Ibiza a Mallorka.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze