Slunce má za sebou další silnou sluneční erupci. Polární záře se ale neočekává

Slunce má za sebou další silnou sluneční erupci. Polární záře se ale neočekává
Fotografie: NASA
  • Erupce byla zaznamenána o síle X8.7
  • Vznikla však na okraji viditelné strany Slunce a sluneční vítr tak nesměřuje k Zemi
  • Slunce se nyní nachází na konci svého 11letého cyklu, poté jeho aktivita opadne

Slunce nám už od začátku května dává najevo svoji sílu. Minulý víkend jsme mohli po celé České republice pozorovat polární záři, která byla neobvykle silná, a to právě díky silným erupcím na Slunci. Tím ale vše neskončilo. NASA velmi podrobně sleduje, co se na Slunci děje, a kromě erupcí na počátku měsíce, zaznamenala doposud největší sluneční bouři o síle X8.7. Tato erupce byla daleko silnější než ta, která způsobila po celém světě polární záři. Přesto však tento výron koronální hmoty Zemi nezasáhne.

Důvod je jednoduchý – sluneční skvrna, ze které hmota vytryskla, se nachází na okraji viditelné strany Slunce. To znamená, že sluneční vítr nesměřuje k Zemi. Aktivní oblast slunečních skvrn pojmenovaná 3664 měří podle livescience.com na šířku více jak 15 Zemí a poslední dobou je zodpovědná za mnoho erupcí síly X – tedy těch nejsilnějších.

Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) již několikátý den na sociální síti X varuje před silnými erupcemi, které by mohly narušit rádiové vlny. Ačkoliv aktivní oblast se nyní nachází na odvrácené straně Slunce, neznamená to, že by vysoká aktivita Slunce opadla. Vědci z NASA se ji pokusí zachytit z Marsu, odkud lze skvrny aktuálně pozorovat.


Slunce je nyní aktivnější, jelikož se nachází na konci svého cyklu, který trvá přibližně 11 let. Toto období je nazýváno slunečním maximem. Jakmile bude cyklus ukončen, Slunce na nějakou dobu aktivitu sníží. Proto je pro vědce teď nejlepší čas pro pozorování. „Lepší údaje o tom, jak sluneční události ovlivňují horní atmosféru Země, jsou zásadní pro pochopení vlivu kosmického počasí na satelity, mise s posádkou a infrastrukturu na Zemi a ve vesmíru. K dnešnímu dni existuje v této oblasti pouze několik omezených přímých měření. Ale přibývají další,uvedla NASA v tiskové zprávě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze