V pondělí ráno odstartuje druhá várka satelitů Tropics

V pondělí ráno odstartuje druhá várka satelitů Tropics
Fotografie: Rocket Lab
  • Start je naplánován na 7:30 SELČ z Nového Zélandu
  • Satelity budou sledovat tropické cyklóny, hurikány a tajfuny
  • NASA začne živé vysílání asi 20 minut před startem

V pondělí 22. května v 7:30 SELČ odstartuje z kosmodromu na Novém Zélandu raketa společnosti Rocket Lab, která vypustí dva CubeSaty od NASA. Satelity TROPICS (Time-Resolved Observations of Precipitation structure and Intensity with a Constellation of Smallsats) jsou určené ke studiu tropických cyklónů, hurikánů a tajfunů. První dvojice byla vypuštěna 8. května a byla úspěšně umístěna na oběžnou dráhu.


TROPICS je souhvězdí čtyř identických CubeSatů navržených k pozorování tropických cyklónů na jedinečné, nakloněné nízké oběžné dráze Země nad tropy Země – oběžné dráze, která jim umožňuje cestovat přes jakoukoli danou bouři přibližně jednou za hodinu,“ uvedla NASA. Původně mělo být na oběžnou dráhu umístěno 6 satelitů, ale první start provedený raketou Astra dopadl neúspěšně a satelity byly zničeny.

Mise nesoucí název „Coming To A Storm Near You“ odstartuje na raketě Elektron a satelity budou vypuštěny do výšky 550 km nad zemí se sklonem asi 30 stupňů. Podle Rocket Lab bylo potřeba zajistit, aby byly všechny čtyři CubeSaty rozmístěny na oběžnou dráhu během 60 dnů. Pondělní start poskytne NASA online, přičemž živé vysílání zahájí asi 20 minut před startem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze