Rocket Lab zítra ráno vynese dva CubeSaty od NASA

Rocket Lab zítra ráno vynese dva CubeSaty od NASA
Fotografie: NASA
  • Start je naplánován během 70minutového okna, které se otevře v 6:00 SELČ
  • NASA začne živé vysílání asi 20 minut před vzletem

Rocket Lab měl z Nového Zélandu vypustit druhou várku satelitů od NASA původně 22. května, start byl však odložen na zítřejší ráno. Mise nesoucí název „Coming To A Storm Near You“ odstartuje na raketě Elektron a satelity budou vypuštěny do výšky 550 km nad Zemí se sklonem asi 30 stupňů. Start bude vysílat NASA živě od 5:40 SELČ a 70minutové okno pro start se otevře v 6:00.

Dva malé CubeSaty se připojí k již dvěma vypuštěným a společně vytvoří konstelaci TROPICS (Time-Resolved Observations of Precipitation structure and Intensity with a Constellation of Smallsats). Za úkol budou mít studování tropických cyklónů, hurikánů a tajfunů. „Současná technologie, kterou máme na oběžné dráze pro sledování vývoje hurikánů, může být schopna kontrolovat bouře pouze každých pár hodin, ale během této doby bychom mohli zaznamenat, jak intenzita bouře roste,“ uvedla podle space.com manažerka mise Rocket Lab Jane McNichol.


Původně měla tuto konstelaci vynést společnost Astra. Raketa však nedokázala dosáhnout oběžné dráhy a satelity byly zničeny. Jako další si tak NASA vybrala společnost Rocket Lab, která první dvojici úspěšně vynesla 8. května. Satelity budou v plném provozu už na letošní sezónu hurikánů, která každoročně zasáhne Severní Ameriku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze