NASA přišla o dva satelity kvůli selhání motoru na raketě Astra

NASA přišla o dva satelity kvůli selhání motoru na raketě Astra
Fotografie: NASA
  • Druhý stupeň rakety nedokázal vynést dva CubeSaty na oběžnou dráhu
  • Raketa vypnula motor příliš brzy
  • Pro společnost Astra je to již druhý neúspěšný start v tomto roce

Včera v podvečer proběhl start rakety Astra s názvem Launch Vehicle 0010 (LV0010). Raketa měla vynést na oběžnou dráhu dva CubeSaty od agentury NASA, které měly studovat vznik a vývoj tropických cyklónů. Mise s názvem Time–Resolved Observations of Precipitation structure and Intensity with a Constellation of Smallsats (TROPICS) zahrnuje celkem šest CubeSatů a první dva měly být vyneseny právě včera.

Tento start byl první ze tří plánovaných misí TROPICS Astra, přičemž při každém startu má raketa vynést na oběžnou dráhu dva CubeSaty. „TROPICS nám poskytne pohled na tropické cyklóny, včetně jejich formování, intenzifikaci a interakce s jejich prostředím a poskytne kritická data pro monitorování a předpovídání bouří,“ řekl Scott Braun, výzkumný meteorolog z Goddard Space Flight Center NASA z Marylandu.


Start rakety proběhl úspěšně, ale druhý stupeň rakety nedokázal CubeSaty vynést na oběžnou dráhu kvůli předčasnému vypnutí motoru. „Měli jsme nominální let prvního stupně, ale motor horního stupně se předčasně vypnul a nedopravili jsme naše užitečné zatížení na oběžnou dráhu,“ řekla Amanda Durk Frye z Astry u startu. Představitelé Astry dále uvedli, že další informace poskytnou po kontrole dat.


NASA uvedla, že i přes ztrátu dvou satelitů stále mise TROPICS může plnit své vědecké cíle. I čtyři CubeSatelity mohou zajistit lepší pozorování tropických cyklónů než nyní. Včerejší neúspěšný start byl pro společnost Astra již druhý. V únoru se raketě nepodařilo na oběžnou dráhu vynést čtyři satelity, taktéž od NASA.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze