V Praze se začal natáčet seriál Blade Runner 2099. Původně se měl točit v Irsku

V Praze se začal natáčet seriál Blade Runner 2099. Původně se měl točit v Irsku
Fotografie: pixabay.com
  • Na Barrandově se bude natáčet až do listopadu
  • Filmaři by v Česku mohli utratit až jednu miliardu korun
  • Hlavní roli v seriálu bude mít Ryan Gosling a Michelle Yeoh

Od začátku července mají Barrandovská studia zcela obsazeno. Začal se zde totiž natáčet seriál Blade Runner 2099. Ten navazuje na celovečerní filmy Blade Runner a Blade Runner 2049. Seriál se stane doposud největším projektem točeným v Česku. Podle belfasttelegraph.co.uk se původně mělo natáčet v Belfastu, ale kvůli stávce v Hollywoodu, která trvala několik měsíců, se natáčení pozdrželo, a nakonec se změnilo i místo.

Jak už název napovídá, děj se bude odehrávat o 50 let později než Blade Runner 2049. V hlavní roli uvidíme Ryana Goslinga a také Michelle Yeoh, která získala za film Všechno, všude, najednou Oscara. „Česká republika byla vybrána pro realizaci jedné z dosud nejprestižnějších hollywoodských zakázek, seriálu Blade Runner 2099. Natáčení pokračování kultovních filmů Blade Runner a Blade Runner 2049 zajišťuje pro Alcon Entertainment a Amazon Studios česká společnost Film United,“ uvedla již dříve pro ČTK vedoucí Czech Film Commission, oddělení Státního fondu kinematografie, Pavlína Žipková.

Podle generálního ředitele Barrandov Studia Petra Tichého by se první řada seriálu měla v ateliérech točit až do listopadu. Ačkoliv uvedl, že je zatím velmi brzy na to uvádět přesnou částku, kterou zde filmaři utratí, dle jeho slov se bude jednat až o miliardu korun. Těmto částkám se již dříve blížily seriály Carnival Row a Kolo času, které se taktéž natáčely v Praze.


Česká republika je pro zahraniční filmaře populární. V minulosti se zde točil Gray Man, kde si taktéž zahrál Ryan Gosling, seriál Foundation 2 pro Apple TV+ nebo Spider-Man: Daleko od domova. V roce 2021 natáčel v Praze také Adam Sandler, který si zahrál hlavní roli ve filmu Kosmonaut z Čech, který byl natočen podle stejnojmenné knihy Jaroslava Kalfaře.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze