Hurikán Katrina a objevení vraku Titaniku

Stalo se
Hurikán Katrina a objevení vraku Titaniku
Fotografie: pixabay.com
  • Hurikán Katrina zasáhl nejvíce město New Orleans
  • 80 % města se ocitlo pod vodou a na 2 000 lidí zemřelo
  • A v tomto týdnu byl také poprvé objeven vrak Titaniku

Zdravím vás u dalšího dílu Stalo se. Dnes si připomeneme hurikán Katrina, který v roce 2005 zpustošil pobřeží Mexického zálivu ve Spojených státech a také byl v tomto týdnu objeven poprvé vrak Titaniku, který se skrýval pod hladinou moře celých 73 let. Začneme hurikánem Katrina, který se podle history.com zformoval nad Bahamami 23. srpna a meteorologové tak brzy vyhlásili varování u států, která leží u Mexického zálivu. Až do 28. srpna probíhaly evakuace, jelikož dle předpovědi se očekávalo, že většina zasažených oblastí nebude po celé týdny obyvatelná.

Katrina dorazila na pevninu jako hurikán 4. kategorie a zasáhla Plaquemines Parish v Lousiane, což bylo jen 70 km od New Orleans, kde jen den předtím starosta města vydal poprvé povinný příkaz k evakuaci. Hurikán pokračoval podle britannica.com na severovýchod a zasáhl města Gulfport a Biloxi v Mississippi, kde zničil a zaplavil domy podél pobřeží. Do New Orleans přinesl hurikán vlnu, která v některých místech dosahovala až 9 metrů, což způsobilo zaplavení téměř 80 % města.

Bezprostředně po hurikánu začaly záchranné akce. Jen v New Orleans pobřežní hlídka zachránila na 34 000 lidí, kteří nemohli být z různých důvodů evakuováni z města a schovávali se buďto ve svých domech, nebo v Superdome, což byl stadion postavený na vyvýšeném místě a měl sloužit jako úkryt. Dobrovolníci se snažili lidem pomoci jak s ubytováním, tak s jídlem. Bohužel vláda v té době nezareagovala tak rychle, jak měla a Federální agentura pro mimořádné události (FEMA) zřídila operace v New Orleans až několik dní po katastrofě.

New Orleans po hurikánu Katrina

Ačkoliv Katrina zasáhla i další oblasti Lousiany, Mississippi a Alabamy, nejvíce bylo zasažené právě New Orleans, kde 30 % obyvatel žilo v chudobě a hurikán vše ještě zhoršil. Jelikož vláda reagovala zpožděně, nedostatečně a obyvatelé neměli kam jít. Superdome byl plný a vedení města nemělo další lidi kam ubytovat. Na desetitisíce lidí tak zůstalo nejen bez střechy nad hlavou, ale i bez vody a jídla.

Hurikán měl na svědomí téměř 2 000 životů a zasáhl pevninu USA o rozloze necelých 150 000 km². Evakuace a následné útěky z místa katastrofy vyhnalo mimo svůj domov přes jeden milion obyvatel. Kolem New Orleans se vybudovala síť hrází a protipovodňových stěn za celkem 14 miliard dolarů (310 miliard korun). Katrina celkově způsobila škody za více než 160 miliard dolarů (3,6 bilionu korun).

A přesuneme se v čase trochu zpět, a to do roku 1985, kdy se konečně podařilo pod hladinou oceánu objevit trosky „nepotopitlené“ lodi Titanik. Ten se potopil poté, co 14. dubna narazil do ledovce a vzniklá trhlina začala zaplavovat spodní část lodi. Ihned po potopení vznikly pokusy o vytažení vraku lodi. V roce 1912 ale však neexistovalo vybavení, které by bylo schopné se potopit do takové hloubky a navíc podle history.com nebyla známá přesná poloha lodi.

V roce 1977 se o nalezení vraku pokusil oceánograf a bývalý důstojník námořnictva Robert Ballard, ale hledání bylo neúspěšné. V roce 1985 se o to pokusil znovu a tentokrát s sebou vzal francouzského oceánografa Jeana-Louise Michela. Vrak začali hledat pomocí bezpilotní ponorky pojmenované Argo, která posílala na povrch fotografie. 1. září Argo zaslal fotografii jednoho z kotlů, které náležely Titaniku z hloubky necelých 4 km. Následující den byly objeveny obě části lodi a v okruhu několika kilometrů byly nalezeny různé kusy trosek, včetně vybavení, oblečení, nádobí a dalších.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze