Mikroplasty mohou pomoci virům přežít ve vodě

Mikroplasty mohou pomoci virům přežít ve vodě
Fotografie: unsplash.com
  • Rotaviry mohou ve sladké vodě přežít až tři dny
  • Adsorbují se do povrchu mikroplastů
  • Lidé mohou tyto mikroplasty spolknout při plavání

Vědci zjistili, že viry mohou přežít a nechat infekční stopu na mikroplastech ve sladké vodě. To by mohlo mít negativní dopad na lidské zdraví. Vědci na univerzitě ve Starlingu zjistili, že rotaviry, které způsobují žaludeční a průjmová onemocnění, mohou ve sladké vodě přežít až tři dny tím, že se adsorbují do povrchu mikroplastů. „Mikroplasty jsou tak malé, že by je mohl někdo spolknout při plavání. K tomu, aby lidé onemocněli, není potřeba mnoho virových částic,“ uvedl pro independent.co.uk profesor Richard Quilliam, vedoucí výzkumník projektu.


Studie publikovaná v odborném časopise Environmental Pollution je první, která tento problém zkoumala v přírodě. Předchozí výzkum se zaměřil na šíření virů ve sterilních nemocničních zařízeních. Celý výzkum je součástí většího projektu Plastic Vector, který zkoumá, jak mohou plasty v životním prostředí přenášet bakterie a viry a jaký dopad to může mít na lidské zdraví.

„I když čističky odpadních vod dělají vše pro to, aby byla voda nezávadná, vypouštěná voda i tak obsahuje mikroplasty, které pak tečou v řece a končí na plážích. Některé viry se z mikroplastů do vody a písku uvolňují samy, což znamená, že vytrvají v prostředí daleko déle,“ dodal profesor Quilliam. Vědci testovali, zda viry přežijí na mikroplastech pouhé tři dny. Takže je možné, že by mohly přežít daleko déle.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze