V singapurském Pizza Hutu vás obslouží robotická servírka Pepper

V singapurském Pizza Hutu vás obslouží robotická servírka Pepper
  • Pepper bude zákazníkům doporučovat jídla a přijímat objednávky včetně placení přes službu Mastercard
  • Právě k propagaci digitálního placení Masterpass celá akce se zaměstnáním Pepper slouží
  • Pizza Hut prozatím neplánuje zavádět robota ve větších počtech a má jít spíše jen o zpestření pro zákazníky

V poslední době se roztrhl pytel s různými novinkami o robotech, ale vždycky šlo spíše jen o úsměvné experimenty než o reálné nasazení robotích pomocníků. Naštěstí tu máme Pepper, která se projíždí světem již od roku 2015. Tvůrci ze společností SoftBank a Aldabaran SAS berou Pepper již roky na různé předváděčky a veletrhy. Koneckonců i letos v Barceloně na veletrhu MWC byla Pepper skoro na každém rohu a rozdávala softwarové úsměvy a povídala si s návštěvníky hal.

Robot Pepper

Roztomilý robot se ovšem nepředvádí jen na veletrzích. Stále častěji se dostane také do nemocnic, obchodů či na vlaková nádrží, kde ale slouží jen jako rozptýlení. Nevykonává tedy žádnou prakticky užitečnou činnost. Tedy až do teď. 120 centimetrů vysoký robot bude totiž nově obsluhovat zákazníky v singapurském Pizza Hutu.

Pepper bude tamním strávníkům doporučovat pokrmy a samozřejmě také vyřizovat objednávky. Celá akce je přitom vedena ve spolupráci s Mastercard a má sloužit k propagaci zabezpečeného systému digitálních plateb Masterpass. Proto si budete moci s Pepper popovídat až po stažení aplikace Pizza Hut a přihlášení přes zmiňovaný Masterpass. Jedná se tedy o podobný marketingový tah, jaký zvolilo Mastercard u nás při propagaci Google Pay pomocí Máslomatu.

Aby se robot ve všem vyznal a dovedl zákazníky obsloužit, spolupracovalo Mastercard na vývoji se společností Teksbotics, která se zabývá robotikou a umělou inteligencí. Díky této spolupráci dostane Pepper nový software, který čítá nové konverzační interakce s napojením na platební služby Mastercard, aby mohla přijímat platby. Mastercard si přitom výsledný produkt chválí a doufá, že se rozšíří také mimo brány restaurací Pizza Hut.

Výše přiložené video ale ukazuje Pepper už v reálném provozu a nutno říct, že to zas tak velká sláva není. S Pepper se sice očividně dobře povídá, všemu rozumí a nabízí různá jídla, která se zobrazí také na jejím tabletu, ale celý proces je zkrátka pomalý. Objednání jedné pizzy by přeci jen nemuselo zabrat skoro 3 minuty.

Tohoto faktu si je ovšem vědom i Pizza Hut, a tak nemá prozatím žádné plány nahrazovat lidské pracovníky těmi robotickými. Roboti mají prý ještě zjevné nedostatky a nejsou připravení na komplexnější pracovní úkony, s čímž nezbývá než souhlasit. Doufáme však, že se této povede lépe než její sestře ve Skotsku, která nedávno nastoupila do místního obchodu. Ta lidem radila, kde najdou konkrétní potraviny. Její výkony totiž majitele moc nepřesvědčily, a tak dostala chudák padáka.

Zdroj: digitaltrends.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze