Vánoce se slaví i v kosmu, často nečekaným způsobem, připomíná NASA

Vánoce se slaví i v kosmu, často nečekaným způsobem, připomíná NASA
Fotografie: NASA
  • Jako první oslavila Vánoce ve vesmíru posádka Apolla 8
  • Další oslavy se nesly v duchu rozličných tradic
  • Po vzniku ISS jde prakticky o rutinní záležitost
  • Letos oslaví svátky a přivítají nový rok rekordních 10 lidí z pěti zemí

Představu vánočních svátků máme neodmyslitelně spjatou s domácí pohodou a těmi nejbližšími. Astronauti a kosmonauti, kteří se během svátků ocitli ve vesmíru, si našli svůj vlastní jedinečný způsob, jak tyto svátky oslavit. Jak se mise stávaly delšími a častějšími, svátky ve vesmíru se stávaly běžnějšími příležitostmi. V posledních 23 letech se svátky strávené na palubě Mezinárodní vesmírné stanice staly každoroční, i když ne zcela běžnou událostí.

Vše ale začalo v prosinci 1968, během mise Apollo 8. Jako první posádka, která strávila Vánoce ve vesmíru, oslavili astronauti Frank Borman, James A. Lovell a William A. Anders svátky při obletu Měsíce v prosinci 1968, kdy jako první lidé opustili oběžnou dráhu Země. Tuto událost zvěčnili na Štědrý den tím, že při vysílání scén z Měsíce klouzajícího pod nimi střídavě četli úvodní verše z biblické knihy Genesis. Odhaduje se, že jejich štědrovečerní vysílání si naladila miliarda lidí v 64 zemích.

Během své rekordní 84denní mise na palubě vesmírné stanice Skylab v letech 1973 a 1974 oslavili astronauti Skylabu 4 Gerald P. Carr, William R. Pogue a Edward G. Gibson Den díkůvzdání, Vánoce a Nový rok ve vesmíru - šlo o první posádku, která strávila Den díkůvzdání a Nový rok na oběžné dráze. Postavili si domácí vánoční stromek ze zbytků nádob od jídla, jako ozdoby použili barevné obtisky a završili ho kartonovým výřezem ve tvaru komety. Carr a Pogue strávili sedm hodin na štědrovečerním výstupu do vesmíru. Po návratu do stanice si pochutnali na štědrovečerní večeři doplněné ovocným koláčem, popovídali si s rodinami a rozbalili dárky. Dokonce měli i jakési orbitální návštěvníky, protože mezi 18. a 26. prosincem obíhali na palubě Sojuzu 13 sovětští kosmonauti Pjotr I. Klimuk a Valentin V. Lebeděv, což bylo poprvé, kdy byli astronauti a kosmonauti ve vesmíru současně. Rozdílné oběžné dráhy znemožnily přímý kontakt obou posádek.

Komunistický režim se snažil význam Vánoc upozadit, a to na úkor silvestrovských oslav. Prvními kosmonauty, kteří přivítali nový rok na oběžné dráze, byli Jurij V. Romaněnko a Georgij M. Grečko během své rekordní 96denní mise v letech 1977 a 1978 na palubě vesmírné stanice Saljut-6. Na nový rok si připili během televizního přenosu se zemí. Čím přesně si sovětští kosmonauté připíjeli, není známo.

Prosincové dny však neznamenají jen Vánoce a Silvestr, ale jsou dějištěm i mnoha jiných výrazných svátků. Osmidenní židovský svátek Chanuka, známý také jako Svátek světel, je oslavou znovudobytí Jeruzaléma a znovuvysvěcení Druhého chrámu v roce 164 př. n. l. V hebrejském lunárním kalendáři připadá na měsíc kislev, který může podle gregoriánského kalendáře připadnout na konec listopadu až konec prosince. Astronaut NASA Jeffrey A. Hoffman oslavil první chanuku ve vesmíru během první servisní mise STS-61 k Hubbleovu vesmírnému teleskopu v roce 1993. Chanuka toho roku začala večer 9. prosince poté, co Hoffman dokončil svůj třetí výstup do volného prostoru během mise. Oslavil ji s putovní menórou, samozřejmě nezapálenou, a točením drejdlu.

Do kosmu se ale obvykle nelétá na dovolenou, ale za prací, a to bez ohledu na datum v kalendáři. Přesvědčit se o tom mohli účastníci mise STS-103, zaměřené na opravu Hubbleova vesmírného dalekohledu. Ti oslavili Vánoce v roce 1999 na palubě raketoplánu Discovery. Ke štědrovečerní večeři si Curtis L. Brown, Scott J. Kelly, Steven L. Smith, Jean-François A. Clervoy z Evropské kosmické agentury (ESA), John M. Grunsfeld, C. Michael Foale a Claude Nicollier z ESA pochutnali na kachních foie gras na mexických tortillách, cassoulet a soleném vepřovém mase s čočkou. Smith a Grunsfeld dokončili opravy dalekohledu během výstupu do vesmíru na Štědrý den.

Jak podotýká NASA, pak už se spuštěním ISS staly oslavy Vánoc v kosmu rutinní záležitostí. To dokumentuje bohatou fotogalerií a přehledem zajímavostí, protože každý z astronautů a kosmonautů si k oslavám přidal něco původního, ze svého kulturního prostředí.

A platí to i pro kosmické cestovatele z jiných částí dvěta. 1. ledna 2022 oslavili čínští astronauti poprvé Nový rok ve vesmíru. Posádka lodi Shenzhou 13 ve složení Zhai Zhigang, Wang Yaping a Ye Guangfu dorazila na palubu čínské vesmírné stanice Tiangong 15. října 2021 na šestiměsíční misi. Na Nový rok 2022 uspořádali živý videohovor a komunikovali s vysokoškolskými studenty na místech v Pekingu, Hongkongu a Macau. Na začátek čínského nového roku tygra 1. února vyzdobili vesmírnou stanici a poslali lidem na zemi přání šťastného a úspěšného nového roku.

Letos oslaví svátky a přivítají nový rok rekordních 10 lidí z pěti zemí, kteří budou sloužit na palubě dvou vesmírných stanic: Mezinárodní vesmírné stanice a čínské vesmírné stanice Tiangong.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze