Vánoční stromek najdete i v hlubokém vesmíru. Nevěříte?

Vánoční stromek najdete i v hlubokém vesmíru. Nevěříte?
Fotografie: Chandra
  • Hvězdokupa NGC 2264 má tvar typický pro vánoční období
  • Kombinací pozorovacích technik a jejich úpravou lze dosáhnout pozoruhodných výsledků

Jen stěží bychom hledali výraznější symbol Vánoc, než jen zelený stromek s ozdobami. Ačkoli se to může zdát neuvěřitelné, tento typický obraz lze najít i v hlubinách vesmíru. K vytvoření snímku byly použity různé vlnové délky a dalekohledy. Mezihvězdný plyn je vidět v optické kategorii, zeleně osvětlený z pozorování observatoře WIYN. Hvězdy v popředí a v pozadí, zobrazené bíle, byly snímány v infračervené oblasti pomocí Two Micron All Sky Survey neboli 2MASS. Co však tento strom skutečně rozzáří, jsou aspekty snímku, které poskytla Rentgenová observatoř Chandra. Tato data zobrazují skutečné hvězdy v rentgenových vlnových délkách, které na animovaném obrázku níže blikají modře a bíle.

Tento nový snímek NGC 2264, známé také jako „vánoční hvězdokupa“, ve výsledku ukazuje tvar vesmírného stromu se září hvězdných světel. NGC 2264 je ve skutečnosti hvězdokupa mladých hvězd, jejichž stáří se pohybuje mezi jedním a pěti miliony let. Nachází se v naší Mléčné dráze a je vzdálená od Země asi 2 500 světelných let. Hvězdy v NGC 2264 jsou menší i větší než Slunce, od některých s hmotností menší než desetina hmotnosti Slunce až po jiné s hmotností kolem sedmi hmotností Slunce.

Mladé hvězdy, jako jsou ty v NGC 2264, jsou nestálé a vytvářejí silné záblesky v rentgenovém záření a další typy změn pozorovaných na různých vlnových délkách světla. Koordinované, blikající variace zobrazené v této animaci jsou však umělé, aby zdůraznily polohu hvězd pozorovaných v rentgenovém záření a podtrhly podobnost tohoto objektu s vánočním stromkem. Ve skutečnosti nejsou variace hvězd synchronizované.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze