Vědci plánují vyslat sondu k Alfa Centauri. Cesta by trvala 20 let

1
Vědci plánují vyslat sondu k Alfa Centauri. Cesta by trvala 20 let
Fotografie: unsplash.com
  • Výzkumníci pracují na miniaturní sondě, kterou by vyslali k Alfa Centauri
  • Sonda bude velká asi jako mikročip, ale bude mít třímetrovou solární plachtu
  • Díky solární plachtě a pomocí laserů by měla vesmírná sonda dosáhnout rychlosti až 161 milionů kilometrů za hodinu
  • K našemu nejbližšímu hvězdnému systému by měla dorazit za 20 let

Alfa Centauri je náš nejbližší hvězdný systém, který je 4,3 světelné roky daleko. Pokud by tedy chtěli vědci hledat život na jiné planetě, je to ten nejlepší cíl. Aktuálně je však tato vzdálenost pro nás nepřekonatelná a neexistuje kosmická loď, která by se k ní mohla dostat. Možností by však mohla být kosmická loď, která bude odolná a bude mít solární plachty.

Klasické rakety, jak je známe, by se k Alfa Centauri nedostaly, jelikož jsou příliš pomalé. Například kosmická loď New Horizon, která se dostala až k Plutu, cestovala vesmírem přes devět let. Vypuštěna byla v roce 2006 a k Plutu dorazila až v roce 2015. Její rychlost činila 58 536 kilometrů za hodinu. Pokud bychom srovnávali – na Alfa Centauri by doletěla přibližně za 78 000 let.

Výzkumníci z Penn Engineering a iniciativy Breakthrough Starshot však nedávno uvedli, že pracují na miniaturní vesmírné sondě, která bude poháněna solární plachtou a bude schopna vyvinout rychlost až 161 milionů kilometrů za hodinu. Tato rychlost však stále představuje jen zlomek rychlosti světla, které se pohybuje rychlostí přes miliardu kilometrů za hodinu. Nanoplavidlo by se tak k Alfa Centauri dostalo přibližně za 20 let.


Plánovaná sonda má být opravdu malá, asi jako mikročip. Bude mít však třímetrovou plachtu, která bude 1 000krát tenčí než list papíru, uvedl earthsky.com. Kromě solární energie by se použily pozemní lasery, tím by se zvýšila intenzita světla a došlo by ještě ke zvýšení rychlosti. Aby se vše podařilo, musí být plachta odolná proti roztržení/roztavení. Jedním z řešení by mohlo být to, že by se plachta nenatahovala, takže by nemusela odolávat takové námaze při letu. Výzkumníci jsou však zatím ve stádiu testování a tvoření designu.

Diskuze ke článku
Marťa Klein
Marťa Klein
Třeba sem na Zeměkouli přitáhnou emzáci na mnohem vyšší technologické úrovni a ty nás sjednotí a především zklidní.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze