Vědci vyfotili, jak se spojují dvě galaxie, připomíná to tanec

Vědci vyfotili, jak se spojují dvě galaxie, připomíná to tanec
Fotografie: NASA
  • Obě galaxie se k sobě přiblíží a začnou kolem sebe kroužit
  • Jejich spojení trvá jen několik desítek let

Srážka dvou galaxií zní jako dramatická podívaná doplněná těmi největšími výbuchy, jaké kdy vesmír poznal. Realita však není tak dramatická. Díky vzájemnému gravitačnímu působení začnou nejdříve galaxie obíhat kolem společného těžiště, načež se vzájemně přibližují. Spíše než srážku tak jejich spojení připomíná tanec. Vzdálenosti mezi hvězdami jsou navíc takové, že jen málo kdy dojde k jejich střetu.

Arp 91

Tak zní teorie. Kvůli tomu, že se vesmír neustále rozpíná, jsou takové procesy spíše ojedinělé. Jeden se však NASA podařilo zachytit Hubbleovým vesmírným dalekohledem. Objekt pojmenovaný jako Arp 91 ukazuje počínající splynutí galaxií NGC 5953 a NGC 5954, které jsou od Země vzdálené přes 100 miliónů světelných let. Obě to jsou spirální Galaxie jako naše Mléčná dráha, jinak vypadají kvůli odlišené orientaci vůči Zemi.

Vědci odhadují, že po jejich spojení vznikne nová eliptická galaxie. Nejzajímavější je, že tento proces nebude navzdory ohromným rozměrům probíhat příliš dlouho – tedy podle vesmírných měřítek. I když procesu fakticky došlo už před miliony let, budeme ho moci částečně sledovat. Už za pár desítek let by totiž z našeho úhlu pohledu mohla spojující se galaxie vypadat odlišně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze