Vědci vyvíjejí protézu, která umí posílat signály nervům

Vědci vyvíjejí protézu, která umí posílat signály nervům
  • Snímače jsou umístěny v podrážce a posílají informace do nervů ve stehně
  • Chůze je pak jistější a méně namáhavá

Zdravé končetiny mají množství nervových zakončení, které neustále přenášejí signály do mozku, a poskytují tak zpětnou vazbu týkající se jakéhokoli jejich pohybu. Je to tak samozřejmé, že si to ani neuvědomujeme a tato schopnost o sobě dá vědět až v okamžiku, kdy nefunguje dokonale nebo vůbec.

Například u pacientů po amputaci. I když je jejich náhrada končetiny sebedokonalejší po technické stránce, skutečnou nohu nenahradí právě kvůli nedostatku zpětné vazby. Chůze tak není zcela jistá, zejména pak v obtížnějším terénu.

Na odstranění tohoto nedostatku už pracují vědci a studenti na technické univerzitě v Curychu. Výsledkem jejich práce je podrážka vybavená množstvím senzorů. Ty snímají tlak a specializovaný převodník pak tuto informaci převede na signál, jaký používá lidská nervová soustava. K ní se informace dostanou pomocí malé krabičky připevněné na stehně.

Výsledky vypadají slibně. Testované osoby označily chůzi s takto upravenou protézou za méně namáhavou. Nemusejí se na ni tolik soustředit a jsou si jistější. Jejich subjektivní dojem potvrzuje i snížená spotřeba kyslíku při chůzi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze