Tato bionická paže je schopna komunikovat s mozkem uživatele

Tato bionická paže je schopna komunikovat s mozkem uživatele
Fotografie: Cleveland Clinic
  • Protéza se přes pohybové nervy propojí s mozkem
  • Její přesnost je tak srovnatelná s lidskou rukou
  • Uživatelé dokonce mají cit v prstech

Dnes už není problém vyrobit skoro dokonalou bionickou náhradu končetiny. Klasická robotika udělala v tomto ohledu velké pokroky a také se začíná objevovat nová větev výzkumu, která namísto kovu a hydrauliky spoléhá na tzv. měkkou robotiku, která výrazně sníží nejenom hmotnost náhrady, ale i její cenu. Přesto však před vědci leží ještě jeden velký úkol, kterým je opatřit náhrady končetin citem. Jeho používání si zdraví lidé mnohdy ani neuvědomují, ale nervová zakončení a jejich propojení s mozkem nám poskytují neocenitelnou zpětnou vazbu. Při uchopování předmětů se tak lze obejít i bez vizuální kontroly a stejně tak snadno lze manipulovat s křehkými věcmi.

Proto se objevují nejrůznější řešení, jak cit navrátit. Některé sází na jednoduché řešení v podobě vibrací, vynález z Cleveland Clinic spoléhá na „výpočetní techniku vysoké úrovně“.

Bionická ruka vypadá jako jakákoli jiná na trhu, ale uvnitř je mnohem sofistikovanější a poskytuje uživateli více zpětné vazby než podobná zařízení. Podle vědců jde o protézu, která uživateli umožňuje myslet, chovat se a fungovat stejně jako před amputací. Ve výzkumu tým použil dva účastníky, kteří měli amputovanou horní končetinu. Při používání bionické ruky dokázali plnit úkoly s přesností srovnatelnou s těmi, kteří měli původní končetiny. Zařízení se dokáže pomocí končetinových nervů spojit s mozkem uživatele a umožnit mu pohybovat paží pouhým myšlením.

Uživatelé tak mají pocit, že se jejich ruka pohybuje, přestože už žádnou nemají. Jsou také schopni cítit, jak se bionické prsty dotýkají předmětů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze