Vědci žádají, aby vláda ukončila vývoj české vakcíny proti COVID-19

Vědci žádají, aby vláda ukončila vývoj české vakcíny proti COVID-19
Fotografie: unsplash.com
  • Podle vědců je vývoj české vakcíny naivní a nekompetentní
  • Rozpočet na vývoj by byl mnohem vyšší, než předpokládá vláda
  • Vakcínu by nebylo možné aktualizovat pro případ ochrany proti mutacím

Před pár dny jsme vás informovali o pokračování vývoje české vakcíny proti COVID-19. Vědci mají ale na její vývoj jiný názor. Podle zástupců Učené společnosti České republiky je projekt vývoje české vakcíny naivní a nekompetentní. Své prohlášení, pod kterým je podepsáno devět vědců Učené společnosti ČR, virolog a první místopředseda Učené společnosti Libor Grubhoffer a další odborníci na virologii zaslali ČTK.


Úmysl vlády pokračovat ve vývoji inaktivované vakcíny proti COVID-19 je v kontextu vývoje pandemie infekčního onemocnění, jakož i v souvislosti s pokroky v moderních technologiích pro výrobu vakcín, naivním a nekompetentním projektem," uvedli vědci. Podle vědců by byl také rozpočet mnohem vyšší než, nyní předpokládá vláda.

Dalším úskalím je podle vědců technologie inaktivované vakcíny, kterou český projekt používá. Tato technologie se využívá i při výrobě čínských vakcín Sinovac, Sinofarm a indické vakcíny Covaxin. Podle vědců má však řadu nevýhod. „Takto jednou připravenou vakcínu navíc není možné aktualizovat pro případ ochrany před šířícími se novými přirozenými mutacemi,“ uvádí vědci ve svém prohlášení. A právě kvůli mutacím koronaviru ministerstvo zdravotnictví navrhovalo v pokračování vývoje české vakcíny.

Právě z těchto důvodů vědci žádají vládu, aby v plánu vývoje vakcíny nepokračovala a peníze na to určené raději využila na podporu výzkumných kapacit, které mohou pomoci řešit pandemii koronaviru.

Diskuze ke článku
Ivan Hoe
Ivan Hoe
Co se zeptat i ostatních vědců jaký mají názor? 9 lidí není reprezentativní vzorek... jestli chápu poslední odstavec správně, tak virologové žádají přesměrovat peníze z vývoje vakcín k virologům. To je legitimní říct si o peníze, ale takhle okatě a veřejně? :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze