Vláda opět schválila pokračování vývoje české vakcíny proti COVID-19

Vláda opět schválila pokračování vývoje české vakcíny proti COVID-19
Fotografie: unsplash.com
  • První prototyp vakcíny byl vyvinut během pěti měsíců
  • Vývoj byl následně pozastaven kvůli dostupnosti komerčních vakcín
  • Nyní vláda schválila pokračování vývoje české vakcíny

Státní zdravotní ústav, Ústav hematologie a krevní transfuze a Institut klinické a experimentální medicíny v prosinci loňského roku společně úspěšně ukončily první etapu vývoje vakcíny proti COVID-19. Tým vědců, který sestavila profesorka Věra Adámková, za pět měsíců navrhl, vyrobil a otestoval prototyp emergentní vakcíny.

Tři přímo řízené organizace Ministerstva zdravotnictví sestavily 26členný tým, který navázal na tradici českého vývoje vakcín v tehdejším Ústavu sér a očkovacích látek (ÚSOL). Pod vedením českého vakcinologa a emeritního ředitele pro výrobu a výzkum společnosti Sevac, RNDr. Marka Petráše, se vědcům podařilo nejen vybrat vhodný virový kmen, ale i navrhnout, vyrobit a otestovat prototyp emergentní vakcíny proti COVID-19. Výsledkem první ze tří etap je ověření postupu přípravy virového antigenu a bezpečné a účinné testování na laboratorních hlodavcích. Vývoj české vakcíny vyšel na 4,3 milionu korun.

Postupem používaným při sériové výrobě lidských vakcín byly v laboratorním měřítku připraveny šarže virového antigenu, které byly aplikovány nitrokožním nebo nitrosvalovým podáním myším. Během 14 dnů po aplikaci žádné ze zvířat neuhynulo, chování zvířat po celou dobu studie nejevilo žádné známky choroby a na vnitřních orgánech utracených zvířat nebyly zjištěny žádné patologické změny. „Výsledky naší intenzivní několikaměsíční práce ukázaly, že připravený antigen je pro laboratorní myši bezpečný a vakcína je schopna vyvolat imunitní odpověď. To znamená jednoznačný úspěch první fáze výzkumu,“ uvedla profesorka Věra Adámková.


Podle ČTK vláda schválila další pokročování vývoje české vakcíny. Náklady na další fázi vývoje se odhadují na 250 milionů korun. Vývoj byl na konci loňského roku pozastaven kvůli dostupnosti komerčních vakcín. Česká vakcína by měla chránit i proti mutacím koronaviru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze