Vesmírná stanice se otevírá turistům. Vydáte se na výlet?

Vesmírná stanice se otevírá turistům. Vydáte se na výlet?
Fotografie: NASA
  • Komerční lety by mohly začít v roce 2020
  • Cesty zajistí soukromí dopravci
  • Cesta vyjde na miliardu, jeden den na stanici na 800 tisíc korun

NASA se až doposud stavěla k možnému komerčnímu využití Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) odmítavě. Jenomže na stanici mají svůj podíl i jiné národy a názory se mohou měnit, obzvláště pokud jde o peníze. Proto bylo oznámeno, že stanice je nově otevřena komerčním účelům. To znamená nejenom vesmírnou turistiku, ale také využití prostor ISS pro speciální výrobu, výzkum, marketing a další.

Díky ruskému přispění už není vesmírný turismus výsadou sci-fi, ale realitou. Na jaře roku 2001 strávil na ISS týden americký podnikatel Dennis Tito a zaplatil za to 20 miliónů dolarů (450 miliónů korun).

ISS

NASA se tak stane jedním z mnoha uživatelů. Výsledkem by mělo být, že další soukromé subjekty pokryjí část nákladů na provoz stanice. Součástí oznámení byl i plán jak toho dosáhnout, aby se nenarušilo současné fungování.

Kolik za to?

Eiffelovku už viděl snad každý a ani fotkou Sochy svobody už dnes nikoho neohromíte. Pokud tedy začínáte šetřit na výlet do vesmíru, měli byste začít co nejdříve, protože ceny nejsou lidové. Nejdříve je potřeba zaplatit za cestu. V úvahu připadají společnosti SpaceX s lodí Crew Dragon nebo Starliner od Boeingu. Obě dvě se nacházejí ještě ve fázi testů, nicméně se očekává, že „letenka“ na ISS přijde na 50 miliónů dolarů (1,1 miliardy korun). Oproti tomu je pobyt na stanici skoro zadarmo – jeden den přijde na 35 tisíc dolarů (asi 800 tisíc korun).

Pokud vše půjde podle plánu, komerční lety by mohly začít už v roce 2020. Ročně bude dovoleno uskutečnit dvě komerční mise o maximální délce jednoho měsíce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze