Vesmírný odpad dopadl na západní Indii. Nejspíše šlo o část čínské rakety

Vesmírný odpad dopadl na západní Indii. Nejspíše šlo o část čínské rakety
Fotografie: unsplash.com
  • Na začátku května dopadlo na Gudžarát několik vesmírných trosek
  • Nedošlo k úmrtí ani škodě na majetku
  • Pozorovatel Jonathan McDowell uvedl, že se nejspíše jedná o část čínské rakety Long March 3B

Na počátku května dopadly úlomky trosek z vesmíru na několik míst v Gudžarátu v západní Indii. Místní policie povolala odborníky z Forensic Science Laboratory, kteří zahájili vyšetřování. Jako první dopadla na zem černá kovová koule o hmotnosti přibližně 5 kg a následoval další odpad cca o 15 kilometrů dál. Podle theindianexpres.com nedošlo k žádnému úmrtí nebo škodě na majetku.

Indické organizaci pro výzkum vesmíru (ISRO) se objekty nepodařilo jednoznačně identifikovat. Jonathan McDowell z Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics však uvedl, že trosky jsou nejspíše součástí čínské rakety Long March 3B (Dlouhý pochod 3B), která odstartovala v září minulého roku s čínským komunikačním zařízením ZX–9B a vstoupila zpět do atmosféry 12. května.


Víme, že raketa Long March 3B toho rána znovu vstoupila do atmosféry. Nevíme jistě kde, ale jeho projektovaná dráha protíná Gudžarát zhruba ve stejný čas, takže je to vhodný kandidát. Žádné další velké objekty se toho rána do atmosféry nevracely,“ řekl McDowell pro spacenews.com. Pokud se podezření potvrdí, bude to již podruhé za dva měsíce, kdy se trosky z čínské rakety zřítily na Indii. 2. dubna dopadlo několik předmětů na západní Indii a ISRO uvedla, že vyšetřování naznačuje, že se nejspíše jedná o horní stupeň čínské vesmírné rakety.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze