O podvýživě se mluví většinou ve spojitosti s lidmi, kteří trpí poruchami příjmu potravy nebo mají nedostatek jídla. To je samozřejmě pravda, ale podvýživou mohou trpět i obézní lidé. Ačkoliv to zní zvláštně, lidé, kteří se stravují nezdravě a převážně polotovary, fast foody a dalšími ultrazpracovanými potravinami, nedávají tělu základní potřebné vitamíny a minerály. Jaké jsou tedy příznaky podvýživy, pokud má člověk nadváhu či obezitu?
Obezita je o přemíře jídla a většinou toho nezdravého
Nadváhu a obezitu člověk nezíská z jezení salátů a zdravých pokrmů, ale většinou ze smažených a tučných jídel. Přibírání na váze je jednoduché – člověk má vyšší příjem kalorií než výdej. A v případě, že se někdo živý jen ve fast foodech nebo jiných jídlech na objednávku, jeho příjem je prakticky smrsknut pouze na tuky, sacharidy a bílkoviny. Podle flavourcreations.com.au je podvýživa definována jako nerovnováha energie, bílkovin, vitamínů a minerálů, která má nepříznivé účinky na tělesné funkce a klinické výsledky.
Podvýživa se tak nemusí týkat jen lidí, kteří mají problém s přijímáním potravy nebo mají poruchy příjmu potravy, ale také se týká lidí, kteří se dlouhodobě nezdravě stravují a tělu tak nedodávají dostatek makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) a mikroživin (vitamíny a minerály). Všeobecně se projevuje zvýšenou únavou, ztrátou energie a sníženým fyzickým výkonem. Lidé jsou také více náchylní k nemocem, déle je léčí a hůře se jim hojí rány.
Podle studie zveřejněné v roce 2022 může nedostatek výživy paradoxně přispívat k dalšímu nabírání na váze, kdy se tělo snaží vstřebat i to málo, co dostane ve stravě. A problém může nastat i u pacientů, kteří podstoupili bariatrickou operaci (zmenšení žaludku). Tato operace má za následek rychlý úbytek na váze, ale zároveň může také znamenat zvýšené riziko nutričních deficitů. Pacienti se zmenšeným žaludkem totiž mnohdy nesní více jak 150 až 200 ml, a to může vést k nedostatku vitamínů, minerálů a dalších potřebných živin pro tělo.
Že je člověk podvyživený, nemusí vědět i roky, než se objeví problémy, které je potřeba řešit u lékaře. Potraviny, které jíme, jsou pro naše tělo velmi důležité, jelikož ovlivňují prakticky vše. Bez správné výživy nebude naše tělo fungovat, jak má, a v případě dlouhodobé podvýživy to může mít nenávratné následky. Všeobecně je doporučováno jíst přibližně 500 g ovoce a zeleniny denně. Do této váhy se počítá jakákoliv úprava, tedy jak syrový stav, tak vařený či pečený. Do doporučených denních dávek vitamínů a minerálů pak mohou pomoci doplňky stravy.