Virtuální asistent „M“ od Facebooku končí. Znali jste ho vůbec?

Virtuální asistent „M“ od Facebooku končí. Znali jste ho vůbec?
  • Chytrý asistent M, který je integrován ve Facebook Messengeru, se odmlčí již 19. ledna
  • M pochází již z roku 2015, kdy přišel s novátorskou myšlenkou interakce asistenta s uživatelem čistě na textové bázi
  • Experiment se ovšem nepovedl a nikdy nevyšel ani ze stádia uzavřené betaverze
  • V jisté formě bude ovšem M i nadále v Messengeru, jen bude nyní sloužit čistě pro chytré návrhy ve vašich konverzacích

Chytří asistenti jsou v dnešní době stále populárnější, už dávno není v této hře jen Siri od Applu či Cortana od Microsoftu. Stále více výrobců chytrých telefonů vytváří vlastní verze a ty se poté dostávají i do řad chytrých spotřebičů. Zkusit to ovšem občas mohou i jiné společnosti jako třeba Facebook. Ten spustil již v roce 2015 tehdy inovativního virtuálního asistenta jménem „M“, který měl radit lidem prostřednictvím aplikace Messenger. Experiment se však očividně nepovedl, a tak uživatelé M získávají v těchto dnech zprávu, že bude služba 19. ledna končit.

Facebook M

Byť se může zdát asistent od Facebooku v dnešní době jako zastaralý, je nutné si uvědomit, že v době představení, tedy v srpnu 2015, teprve přicházel na trh první chytrý reproduktor Amazon Echo s asistentkou Alexou na palubě a třeba ani o takovém Asistentovi od Googlu jsme tehdy ještě neměli tušení a museli jsme si vystačit s poněkud hloupějším Google Now. Přesto měl však Facebook zajímavou myšlenku, kterou do jisté míry převzal právě Google. S asistentem M se totiž dalo komunikovat čistě textově. Nemuseli jste tedy na svůj telefon vůbec mluvit.

Tajnou zbraní M ovšem nebylo psaní si s ním či umělá inteligence jako u ostatních. Facebook se namísto toho chtěl v počátcích spoléhat na lidi, kteří měli být na druhé straně a odpovídat vám na komplikovanější dotazy. Mohli jste si tak přes Messenger kupříkladu zamluvit místo v restauraci, objednat donášku květin k narozeninám či si naplánovat dovolenou. Facebook doufal, že tyto početné interakce lidí s lidmi posléze vycvičí umělou inteligenci, která by pracovníky postupně nahrazovala, ale bohužel se tak nestalo.

M končí a lidé, kteří na něm pracovali, dostanou ve Facebooku jinou pozici. Možná si říkáte, jak je možné, že jste se s M v Messengeru nikdy nesetkali. Inu, služba totiž nikdy ani neopustila striktně uzavřenou beta fázi vývoje, ve které se zasekla až do dnešního konce. Její odkaz a jméno ovšem z Messengeru úplně nezmizí.

Facebook M
Nové návrhy od M v Messengeru

Pod jménem M bude nyní vystupovat jednoduchá uměla inteligence, které vám bude v Messenger konverzacích nadhazovat různé rady a návrhy. Pokud kupříkladu budete plánovat s příteli nějaké to pivo, M vám může přímo v konverzaci navrhnout, že vytvoří událost v kalendáři. Nebo když se někdo přes Messenger zeptá, kde zrovna jste, nabídne vám M možnost poslání vaší polohy. Byť zůstane jméno stejné, je to jen slabý odvar toho, čím původní asistent byl. Oplakáván ale asi nebude, jelikož ho skoro nikdo nepoužíval.

Zdroj: techcrunch.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze