Visa

Tajemství nejúspěšnějších společností
Visa
Fotografie: Unsplash
  • Globální platební společnost působí ve více než 200 zemích světa
  • Nabízí základní i prémiové služby spotřebitelům, firmám, bankám i vládním organizacím
  • Podporuje platby kryptoměnou

Minulý týden jsme se společností Mastercard otevřeli kapitolu elektronických plateb, u kterých dnes ještě zůstaneme. Visa je globální platební společnost, světový lídr ve svém oboru a také hlavní konkurent Mastercardu. Jejím dlouholetým cílem je umožňovat spotřebitelům, firmám, bankám i vládním organizacím jednoduché placení v digitálním prostředí, a to se jí také od samotného počátku daří.

Největší historické milníky

Příběh společnosti Visa začíná již v roce 1958, když Bank of America představila svou první kreditní kartu BankAmericard s revolvingovým úvěrem. Karta byla speciálně určena spotřebitelům střední třídy a menším americkým obchodníkům. Kreditní program byl proto velmi úspěšný, rychle se rozrůstal a banky, které ho nabízely, utvořily v roce 1970 nezávislou asociaci zvanou National BankAmericard Inc. Úspěch vedl v roce 1974 k mezinárodní expanzi a o rok později společnost představila svou první debetní kartu. V roce 1975 se z BankAmericard stala společnost Visa.

Začátky elektronických plateb
Začátky elektronických plateb

V roce 2007 došlo ke sloučení všech regionálních poboček na světě, a tak vznikla Visa Inc., zatímco společnost Visa Europe byla stále v soukromém vlastnictví. O rok později byla Visa Inc. zveřejněna na burze. Mimo toho také společnost představila svou první mobilní aplikaci, pomocí které telefon uskutečnil platbu místo samotné karty. V roce 2014 byla představena online služba Visa Checkout, která urychlovala a zjednodušila proces nakupování přes internet.

V roce 2016 se společnost Visa Inc. sjednotila se společností Visa Europe. Dnes Visa působí ve více než 200 zemích světa a poskytuje produkty a služby, které jsou dostupné na jakémkoliv zařízení (karty, notebooky, tablety a chytré telefony).

Karty a služby společnosti Visa

Podobně jako Mastercard nabízí Visa debetní, kreditní i předplacené karty. Mezi kreditními kartami, které umožňují platby za pomocí úvěru, najdeme prémiové karty Signature a Infinite, které uživatelům poskytují různé benefity, personalizované služby a také vyšší míru zabezpečení. Společnost ale nabízí i dárkové karty, na které člověk vloží částku podle svého uvážení a následně ji daruje. Nechybí ani speciální programy pro malé a velké korporace.

Karta společnosti Visa

Vydavatelé karet

Celosvětově uznávané a přijímané platební karty od společnosti Visa jsou vydávané bankami na základě licence. V České republice si můžeme vybrat z následujících vydavatelů:

  • Česká spořitelna
  • Komerční banka
  • ČSOB
  • UniCredit Bank
  • Raiffeisenbank
  • mBank S.A.
  • Citibank
  • MONETA Money Bank
  • Fio Banka
  • Sberbank

Click to Pay

Click to Pay je tlačítko, díky kterému mohou držitelé karty Visa v klidu a pohodlně nakupovat na internetu bez opakovaného přihlašování nebo zadávání údajů. Online nákupy jsou proto jednoduché, ale i bezpečné. Společnost používá pokročilé technologie, aby ochránila karty před neautorizovanými platebními transakcemi.

Tap to Pay

Funkce Tap to Pay slouží k bezkontaktním platbám. V momentě, kdy se tato slova objeví, mohou držitelé karty Visa jakékoliv zařízení (kartu, chytrý telefon, chytré hodinky) k terminálu jen přiložit.

Bezkontaktní platba

Benefit program

Pro držitele prémiových a businessových karet společnost vyjednala slevy u partnerů. Součástí Benefit programu jsou také služby, které je možné využít především na cestách. Kartu Visa přijímají na milionech míst ve více než 200 zemích a teritoriích celého světa. Visa má navíc cestovní aplikaci, ve které klienti najdou vyhledávač bankomatů, kalkulačku měn, pomocnou linku pro případ ztráty karty 24/7 a praktického průvodce po dané zemi.

Nový svět kryptoměn

Pokud vás zajímá, jak se společnost vyvíjí a kam v budoucnu směřuje, mám pro vás odpověď. Na konci března oznámila, že online transakce budou moci být provedeny i se stabilním USD Coinem, který v digitálním světě nahrazuje americký dolar, a to prostřednictvím platformy Ethereum. Visa ale není jedinou společností, která dala těmto digitálním měnám zelenou. Platby kryptoměnou podporuje i PayPal a Mastercard.


Dee Hock, zakladatel a generální ředitel společnosti

Kromě toho, že je 92letý Dee Hock zakladatelem a generálním ředitelem Visy, napsal také pár knih. Biografie Birth of the Chaordic Age, jenž vyšla v roce 1999, zaznamenává vznik nové formy organizace – Visy – která je chaotická a organizovaná zároveň. Kniha One from Many, vydaná v roce 2005, je druhou edicí knihy Birth of the Chaordic Age. Mimo strhující příběh Visy obsahuje také příběh více osobní. V roce 2013 vyšla Hockovi třetí kniha s názvem Autobiography of a Restless Mind.

Dee Hock
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze