Vitamin D je důležitý pro ženské zdraví

Vitamin D je důležitý pro ženské zdraví
Fotografie: unsplash.com
  • Vitamin D má velký vliv na plodnost a těhotenství
  • Nedostatek vitaminu D omezuje reprodukční schopnost
  • Dostatečný příjem vitaminu D může také chránit před rakovinou prsu
  • Doporučený denní příjem vitaminu D je až 50 mikrogramů

V dnešní době si vědci a lékaři stále více uvědomují rozdíly mezi pohlavími. Existují zřetelné rozdíly ve zdravotním stavu mezi muži a ženami, což je ovlivněno geny. Je zajímavé, že nízká hladina vitaminu D (konkrétně vitamin D3) může negativně ovlivnit zdravotní stav u žen. Mezi takové zdravotní problémy patří například osteoporóza. Vitamin D ovlivňuje fyziologii kostí, především vliv na hladinu vápníku a fosforu. Osteoporóza znamená snížení hustoty kostí. Má za následek zhoršení mikroarchitektury kostní tkáně. Stárnutí je hlavním rizikovým faktorem osteoporózy u mužů i žen, ale existují rozdíly mezi oběma pohlavími.


Zajímavé je, jak dokáže vitamin D ovlivnit plodnost a těhotenství. Vědci zatím nemají mnoho informací, ale z experimentů je známo, že nedostatek vitaminu D omezuje reprodukční schopnost. Omezená schopnost ale není spojena s nedostatkem vápníku. Nedostatek vitaminu D v těhotenství může již v počátku ovlivnit výsledky po početí. Během těhotenství se popisuje i vyšší riziko preeklampsie, těhotenské cukrovky, předčasného porodu a například nízké porodní hmotnosti novorozence. Jednou z nejčastějších příčin úmrtí žen je rakovina prsu. Výsledky více než 20 studií, které hovoří o výživě, ukazují, že dostatečný příjem vitaminu D může chránit před rakovinou prsu.

Vitamin D je dlouho spojován s náladou. Nízké koncentrace vitaminu D jsou spojovány s různými duševními a neuropsychiatrickými poruchami. U žen byl trvale zjištěn vyšší výskyt depresí i úzkostí ve srovnání s muži. I když tyto rozdíly mezi pohlavími lze částečně vysvětlit rozdíly s duševním zdravím a socioekonomickými faktory, mezi pohlavími stojí také biologické faktory. Pohlavní hormony hrají významnou roli ve zvýšené převaze skóre depresí u žen. V životě ženy dochází v několika obdobích k hlubokým hormonálním změnám, včetně dospívání, těhotenství, po porodu, perimenopauzy a menopauzy. Stále častěji se objevuje vědecký názor, že nedostatek vitaminu D souvisí s patofyziologií deprese.

Denní příjem vitaminu D by se měl pohybovat mezi 1 000 až 2 000 UI (25 až 50 mikrogramů). V poslední době se také doporučuje kombinace vitaminu D s vitaminem K2.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze