Týden bez sociálních sítí zlepší vaše psychické zdraví

Týden bez sociálních sítí zlepší vaše psychické zdraví
Fotografie: Solen Feyissa, unsplash.com
  • I menší než týdenní pauza od sociálních sítí prospěje psychickému zdraví
  • Lidé, kteří přestali používat sociální sítě, měli každý den až 9 hodin volného času navíc

Úplné omezení sociálních sítí na pouhý jeden týden může vést k výraznému zlepšení duševní pohody a snížení depresí a úzkostí. Vědci z University of Bath v nové studii publikované v odborném časopise Cyberpsychology, Behavior and Social Networking pozorovali účinky týdenní pauzy od sociálních sítí u dospělých ve věku od 18 do 72 let.

Účastníci, kteří s používáním sociálních sítí přestali, měli každý den až 9 hodin volného času navíc. Právě tolik času denně jim zabralo procházení Facebooku, Instagramu, Twitteru nebo TikToku. Vedoucí výzkumu Dr. Jeff Lambert uvedl, že procházení sociálních sítí je všudypřítomné. Mnoho lidí to dělá automaticky bez jakéhokoli důvodu nebo zamyšlení.


„Víme, že využívání sociálních sítí je obrovské a objevují se stále větší obavy z jejich vlivu na duševní zdraví. Pomocí této studie jsme chtěli zjistit, zda prostě může týdenní pauza přinést výhody pro duševní zdraví lidí,“ uvedl autor studie pro independent.co.uk.

Většina účastníků studie uvedla, že omezení používání sociálních sítí mělo pozitivní dopady na jejich psychiku. Celkově měli lepší náladu a méně úzkostí. To naznačuje, že i malá pauza může mít pozitivní dopad na duševní zdraví lidí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze