Jarní dávka vitaminů? Tyhle sezónní potraviny určitě zařaďte do jídelníčku

Jarní dávka vitaminů? Tyhle sezónní potraviny určitě zařaďte do jídelníčku
Fotografie: unsplash.com
  • S příchodem jara přicházejí i čerstvé potraviny, které jsou velmi zdravé
  • Aktuálně je sezóna medvědího česneku, salátů, mladého špenátu i bylinek
  • V následujících měsících dozraje hrášek, jahody, borůvky, ostružiny a maliny

První jarní den je za námi, a to znamená jediné – příroda se začíná probouzet po zimním období a ze země začínají rašit první rostliny. A to je právě ten pravý čas začít zařazovat do vašeho jídelníčku čerstvé sezónní potraviny. Nejlépe pokud si je natrháte přímo na zahradě či v lese. Pokud tuto možnost nemáte, zajděte na místní trh, kde můžete nakoupit od tuzemských zemědělců.

Od medvědího česneku až po jahody

Letos je sezóna medvědího česneku o něco dříve než obvykle. Může za to teplé počasí v únoru. Pokud máte tuto rostlinu rádi, můžete se vydat do lesa, kde medvědí česnek najdete v místech, kam dopadají sluneční paprsky. Dejte si ale pozor, abyste si jeho listy nespletli s listy jedovaté konvalinky. Medvědí česnek můžete přidat do nejrůznějších jídel, nebo z něj udělat pesto.

Začíná také růst hrášek. Aktuálně koupíte zatím jen hrášek z dovozu a cena je tak vyšší. Podle genesislifestylemedicine.com je ale hrášek výborným zdrojem vlákniny, bílkovin i vitaminů. Stejně jsou na tom i ředkvičky, u kterých můžete do salátů použít i jejich listy a zpracovat je tak celé. Obě tyto potraviny mají nízký počet kalorií, ale vysoký obsah vitaminů a minerálů.

Véritable Classic

Brzy také přijde období mladého špenátu, který je skvělým zdrojem vitaminu C, železa a minerálů. Stejně tak nyní můžete na trzích zakoupit nejrůznější mladé saláty a bylinky jako je pažitka, oregano, bazalka, majoránka a další. Postupně se také začnou objevovat jahody od místních farmářů, které budou dozrálé na slunci. U jahod také můžete využít samosběru, který pěstitelé často nabízejí.

V následujících měsících se pak zaměřte na konzumaci chřestu, lesních borůvek, jarních cibulek, kopru, malin, ostružin a třešní. Čerstvé potraviny jsou tou nejlepší volbou, jak dodat vitaminy a minerály vašemu tělu. Podle fitonapp.com je pro zachování co nejvyššího počtu vitamínů nejlepší, když potraviny zpracujete do smoothie či salátů. Můžete také vyzkoušet mikrobylinky, které si můžete vypěstovat i doma. Nejčastěji se pěstuje řeřicha, hrášek, hořčice a ředkvička. Vyklíčené rostliny jsou pak skvělé do pomazánek, na jednohubky, ale i jako obloha k jídlu.

I na obyčejné procházce můžete nasbírat nejrůznější rostliny, které se vám mohou hodit i později, pokud je usušíte. V lese můžete nasbírat mladé smrkové výhonky, ze kterých se dělá sirup proti nachlazení. Hodit se vám také budou čerstvé kopřivy, které využijete v kuchyni místo špenátu, nebo je usušte na čaj. Stejně tak si nasbírejte mladé listy ostružiníku, ze kterých si můžete udělat čaj jak z čerstvých, tak ze sušených listů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze